Faizler Düşmeye Devam Edecek

05/11/2018

Gündeme dair değerlendirmelerde bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, kredi faizlerinin düşmeye devam edeceğini belirterek ‘‘Faiz oranlarında Ekim'de başlayan iyileşme Kasım’da daha iyi olacak’’ dedi.

Albayrak, Ekim ayı enflasyonuyla ilgili olarak, "Ağutos-Eylül ayındaki saldırılarda, biz eylül ayı en zor ayımız olacak ve daha sonra normalleşme süreciyle hızla yolunu bulacak demiştik. Eylüldeki fahiş fiyatlama algısı enflasyona yansıdı. Kasım ve Aralık ayındaki fiyatlama davranışları normalleşecek." dedi.

Kura dayalı ham madde fiyatlarında iyileşme yaşandığını belirten Albayrak, sözlerini şu şekilde sürdürdü;

"Özellikle birçok sektörde pozitif iyileşme devam ediyor. Kasım ve Aralık için olumlu göstergeler bizi bekliyor. Yıl sonu hedefleri de inşallah yakalayacağız. Maliyetlerdeki pozitif süreç aşağıya doğru baskılayacak. Biz Alt sektörlere kadar oyun markajına devam ediyoruz. O konuda toplumumuzun şüphesi olmasın. Trend tamda planladığımız gibi."

Faizler Daha da Düşecek

"%30-40 hatta 50'lere giden faizlerden o kadar hızlı bir normalleşme süreciyle bu noktaya geldik ki... %30'un altına düştü günlük ortalama. Bu çok önemli." sözleriyle faizlerdeki seyri değerlendiren Albayrak, "BDDK süreci yakından takip ediyor. Mevduatlar %30'ların üzerine çıkmıştı. %20'lerde seyrediyor. Daha da düşecek. Maliyetlerin düşmesiyle birlikte tek sac ayağı ile alakalı değil. Enflasyonu o yüzden düşürmeye çalışıyoruz. Bu ekosistem normalleşmeye başladığı zaman çok daha güçlü noktaya ulaşacağız. Bu iyileşmeyi ekimde görmeye başladık. Kasımda daha iyi olacak. Hazine ve devlet anlamında daha aktif dönem bizi bekliyor." ifadelerini kullandı.

Berat Albayrak’ın yapmış olduğu açıklama ışığında konut kredisi faiz oranlarının ilerleyen günlerde daha da düşmesi bekleniyor. Konut kredisi çekmek için faiz indirimi bekleyen vatandaşları mutlu edecek haber gelmesede ilerleyen günlerde bankaların konut kredisi faiz oranlarının düşüş ivmesinde devam etmesi öngörülüyor.

Kaynak: Dünya