Faizler Düşünce Konut Kredisi Kullanımı Arttı

18/04/2019

Mart ayında yaşanan kamu bankalarının konut kredisi faiz indirimi kredili konut satışlarında yaşanan düşüşü kısmen azalttı.

2018’in yaz aylarından sonra konut kredisi faiz oranlarının yükselmesi ile kredili konut satışları uzun aylardır kritik seviyelerde ilerliyor. Kredili konut satışlarının toplam satışlar içerisindeki payı 2018’in son aylarında %5-6 seviyelerinde 2019 Ocak’ta %9, Şubat ayında ise %11 düzeyinde gerçekleşti.

Mart ayında ise kredili konut satışlarının toplam satış içindeki payı %27’ye çıktı. Mart ayında 22.762 konut, konut kredisi kullanılarak satın alındı. Toplam konut satışlarında yaşanan artışın en büyük kaynağı kredili konut satışlarında yaşanan yükseliş oldu. Kredili konut satışları geçmiş aylara oranla artış gösterse de Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %30,6 oranında azalış kaydetti.

Kamu bankaları Mart ayının başından itibaren konut kredisi faiz oranlarında indirim uyguladı. Ziraat Bankası, VakıfBank ve HalkBank ortak faiz indirim kampanyası kapsamında %1.28 konut kredisi faiz oranı kullandırdı.

Konut kredisi faiz oranları ortalaması %2 seviyelerinde seyrederken kamu bankaları tarafından uygulanan %1.28’lik faiz oranı tüketicinin uzun süredir ertelediği konut ihtiyacına yönelmesini sağladı.

Konut sektöründe yaşanan hareketlilik kısa sürdü. Şubat ayında konut kredisi faiz oranlarının kısmi düşmesi ile hareketlenmeye başlayan konut satışları Mart ayında uygulanan faiz indirim kampanyası ile ancak düzelme sinyalleri vermeye başlamıştı.

Fakat konut kredisi faiz oranları yeniden yükselmeye başladı. Kamu bankalarının uyguladığı faiz indirim kampanyası son buldu. bankaların konut kredisi faiz oranları ortalaması yeniden %1.96’ya çıktı.

İpotekli satışlar 2019’un ilk çeyreğinde toplam satışların %15'ini oluşturdu. Söz konusu oran bir önceki yıl %29.4 olarak gerçekleşmişti.

Güncel Konut Kredisi Faiz Oranları

Bankaların konut kredisi faiz oranları yeniden artmaya başlamış olsada konut kredisi faizlerinde halen cazip fırsatlar sunuluyor.

VakıfBank ve HalkBank kampanyalı banka gayrimenkulü konut satışlarında %0.98 konut kredisi faiz oranı kullandırıyor. Türkiye Finans Katılım Bankası ise banka gayrimenkullerinin satışında kampanyalı %0.99 kar payı oranı ile konut finansmanı sunuyor.

Ziraat Bankası ve VakıfBank %1.45 faiz oranıyla 10 yıl vadeye kadar en düşük konut kredisi faiz oranını uyguluyor.

Konut Kredisi Hesaplama

KrediPazari.com’un araştırmalarına göre %1.45 faiz oranı ile 150.000 TL tutarda konut kredisi hesaplama gerçekleştirildiğinde kredinin 5 yıl vadeli aylık ödemeleri 3.760 TL, 10 yıl vadeli aylık taksit tutarları 2.645 TL’ ye denk geliyor.

Kaynak: KrediPazarı