Faizler geriledi, konut kredi pazarı yüzde 16 büyüdü

02/08/2010

Konut kredisi pazarının son altı ayda 6.7 milyar TL büyüyerek 42.6 milyar TL’den 49.3 milyar TL’ye yükseldi

galipKonut kredisi pazarının son altı ayda 6.7 milyar TL büyüyerek 42.6 milyar TL’den 49.3 milyar TL’ye yükseldiğini açıklayan Akbank Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, bu rakamların pazarın yüzde 16 büyüdüğünü gösterdiğini söyledi.

Bu  dönemde kendilerinin de uyguladıkları avantajlı faiz ve hediyeli kampanyalar ile tüketicinin ilgisini çektiklerini dile getiren Tözge, konut kredisinde banka olarak istedikleri ivmeye geldiklerini vurguladı.

16 bini konut sahibi yaptık

Son altı ayda kullandırdıkları konut kredileri ile 16 binden fazla müşteriyi konut sahibi yaptıklarını açıklayan Tözge, “Başta İstanbul olmak üzere tamamlanmamış konut projelerindeki payımızı artırarak 70 farklı projede konut kredisi kullandırdık. Büyük inşaat firmalarının yanı sıra bu konuda kamusal alanın önemli oyuncuları sayılan TOKİ ve Emlak GYO ile yaptığımız işbirlikleri artarak devam etti. İstanbul dışındaki konut projelerinden de pay alarak Anadolu’daki projeleri de portföyümüze kattık. Önümüzdeki dönemde Anadolu’daki tamamlanmamış projelerde daha fazla pay sahibi olmak istiyoruz” diye konuştu.

Konut projeleri gerçekleştiren firmaların yanı sıra küçük oyuncularla da ilgilendiklerinin altını çizen Tözge, “Projeler yanında, Akbank’ın her zaman güçlü işbirliği içinde olduğu emlakçı kanalına uyguladığımız özel kampanyalar bu yelpazeden aldığımız payı artırdı” dedi.

Konut kredisi faizlerinin tarihi düşük seviyelere kadar gerilediğini belirten Tözge, yılın ikinci yarısında da bu düşük seviyesini korumasını beklediklerini dile getirdi. Tüketici açısından konut kredisi kullanmanın çok avantajlı hale geldiğini vurgulayan Tözge, “Endeksleri incelediğimizde konut fiyatları 2007 ve 2008 yıllarının altında ve bu nedenle alım fırsatı devam ediyor. Konut almayı düşünen tüketiciler bu fırsattan yararlanmalı” diyerek tavsiyede bulundu.

Kredi pazarındaki büyüme sürer

Gelişmelerin bu yönde devam etmesi halinde kredi pazarının büyüyeceğini ifade eden Tözge, pazarın yıllık büyümesinin yüzde 30 civarında olmasını ve pazar büyüklüğünün 56 milyar TL’ye yaklaşmasını öngördüğünü dile getirdi.

Konut alacaklara tavsiyeler

-  Öncelikle ödenebilecek taksit tutarı doğru belirlenmeli.
-  Ödeyebilecekleri en yüksek taksidi seçerlerse, en az faiz yüküne katlanılır.
-  Şartları çok zorlayacak bir taksit yükünün altına girmekten kaçınılmalı.
-  Kredi koşullarının tüm yönleri iyi öğrenilmeli.
-  Kredi faizinin yanında ekspertiz ve diğer bütün masraflar iyi  öğrenilmeli.          
-  Bankanın istediği diğer şartlar iyi araştırılmalı.

Kaynak: Milliyet