Faizlerde Düşüş Sinyaliyle Piyasa Hareketlilik Yaşanıyor

02/07/2019

ABD Merkez Bankası (FED) ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz indirim sinyalleri sonrasında G-20 zirvesinde oluşan havayla kur düşüşe borsa da sert yükselişe geçti. Hafta başında başlayan olumlu hava bugün de devam ediyor.

Son FOMC toplantısında enflasyondaki zayıf seyrin devam edeceği görüşünde olan komite, küresel ve ülke ekonomisindeki risklere dikkat çekti. Oldukça güvercin açıklamalarda bulunan Fed, yıl içi faiz indirimi beklentilerini de kuvvetlendirdi. Diğer yandan Avrupa Merkez Bankası’nın da genişlemeci politikada faiz indirimi seçeneğinin güncel olduğunu açıklaması küresel piyasalarda risk iştahını artırdı.

Hafta sonu Japonya’da gerçekleşen G-20 zirvesinde ABD ve Çin’in müzakerelere devam kararı alması ile piyasalardaki yükseliş ivme kazandı.

Mart ayında yurt içi yerleşiklerin döviz alımının rekor seviyeye çıkması ve rezervlerdeki düşüş sonrası kur yükseliş yaşarken borsa da düşüşe geçmişti. TCMB’nin swap faizlerini yükseltmesi ve TL likiditesini kısması ile borsadaki düşüş hızlandı ve BIST 83.500 puana kadar gerileyerek yıl içi en düşük seviyeyi görmüştü.

Hafta sonu yapılan G-20 zirvesinde ABD-Çin görüşmesinin yanında Trump - Erdoğan görüşmesinin de olumlu geçmesi ile TL varlıklardaki yükseliş küresel fiyatlamanın önüne geçti. MSCI Türkiye Endeksi dün banka hisselerinin liderliğinde dolar bazında %6,4 yükselişle en çok kazandıran gelişmekte olan hisse senedi endeksi oldu.

Haftanın ilk işlem gününde %3 yükselişle 99.000 puan üzerinde kapatan BIST 100 bugün 100.342 puana yükselerek 26 Mart sonrası en yüksek seviyeyi gördü ve BIST Bankalar da 146.000 puanı aşarak aynı dönem zirveyi test etti.

Saat 14.00 itibariyle dolar kuru 5.66’dan euro ise 5.40’dan işlem görüyor.

 

Kaynak: İnvesting