Faizlerin Düşmesi Konut Pazarını Hareketlendirdi

19/09/2019

Bankaların konut kredisi faiz oranlarının düşmesi konut pazarını hareketlendirdi. 2019’un en yüksek konut satış verilerine erişildi. İpotekli konut satışları ise geçen yılın aynı dönemine oranla %168 arttı.

Konut kredi faizlerindeki indirim bekleyen alıcıyı harekete geçirdi. 1 Ağustos’ta kamu bankalarının faizi 0.99’a, vadeyi 180 aya çekmesi uzun süren durgunluğu bozdu. Ardından özel bankaların da faiz indirimine gitmesi ve firmaların yaptığı kampanyalar satış ofislerinde hareketlilik yarattı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ağustosta ülke genelinde 110.538 kişi ev sahibi oldu. Bu rakam bu yılın en yüksek satışı olarak da dikkat çekti. Ağustosta konut satışlarında önceki yılın aynı dönemine göre %5.1 artış yaşandı.

Kredili Konutta Yüzde 168 Artış

Kredi faizlerindeki düşüşlerin etkisiyle banka kredili satışlar da arttı. 1 yılı aşkın süredir sürekli düşüş gösteren ipotekli satışların oranı %5’lere kadar gerilemişti. Ağustos ayında ise bir önceki yılın aynı ayına göre %168 oranında artış göstererek 34.148 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı %30.9’u ulaştı. Yani her 3 kişiden biri banka kredisi kullanarak alım yaptı. Geçen ay yapılan satışlarda vatandaş 2. el konutlara daha fazla ilgi gösterdi. 1. konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre %17.7 azalarak 40.634 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı %36.8’e denk geldi. 2. el konut satışları ise bir önceki yılın aynı ayına göre %25.3 artış göstererek 69.904 oldu.

Yabancıya 27.748 Konut Satıldı

Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %6.8 azalarak 3.604 oldu. 8 ayda yabancılar Türkiye’den 27.748 konut aldı. 12.355 konut satışı ile ilk sırada İstanbul yer alırken onu 5.513 ile Antalya, 1.573 ile Ankara, 1.445 ile Bursa, 1157 ile Yalova izledi. Türkiye’ye en fazla ilgi gösterenler ise Iraklılar oldu. Iraklılar 8 ayda 4.746, İranlılar 3.135, Ruslar 1.691, Suudiler 1.458, Afganistan vatandaşları 1.296 konut satın aldı.

İndirim Yarışı Hızlandı

Merkez Bankası’nın iki Para Politikası Kurulu toplantısında da faizleri indirmesi bankaları da harekete geçirdi. Bankalar bir biri ardında konut kredisi faizinde yaptıkları indirimleri açıklıyor. Dün de son olarak Türk Ekonomi Bankası (TEB), başlattığı kredi kampanyası ile konut kredisi kampanyasında bir kez daha indirime gitti ve faiz oranını %1.15’e düşürdü. TEB en son 9 Eylül’de indirimi yapmıştı. Öte yandan, geçen haftaki toplantı sonrası ilk indirim Ziraat Bankası’ndan gelmişti, banka konut kredisi faizini 500.000 TL ve üstü için aylık %1.19, 500.000 TL’nin altı için ağustosta indirdiği %0.99 oranı korudu. Ziraat ayrıca, kurumsal kredi ve ihtiyaç kredisi faizlerini de düşürdü. Vakıfbank da ihtiyaç ve ticari kredilerin yanı sıra konut kredilerinde 500.000 TL’ye kadar aylık yüzde 0.99 faiz oranını korurken 500.000 TL üzerindeki kredilerde aylık faiz oranını yüzde 1.15’e indirdi. İş Bankası ise konut kredilerinde 120 ay vadeye kadar faizi %1.17 olarak belirledi. Akbank da konut kredisi faizini %1.17’ye indirdi.

Sektör için Umut Verici

Ertelenen konut talebinin konut kredisi faiz indirimi sonrası tekrar canlandığını belirten Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, “Vatandaşlarımızın tekrar konuta yöneldiğini görmek hem ülke ekonomisi hem de gayrimenkul sektörü için umut verici. Yılın ikinci yarısını faiz indirimi ve yaptığımız kampanyalarla çok daha hareketli geçiriyoruz ve yılın ilk yarısında yaşadığımız düşüşü ikinci yarıda telafi edeceğiz” dedi. Elmas, konut alıcılarını 1. el konut alımına yönlendirecek teşvik mekanizmalarının hızla devreye alınması gerektiğine dikkat çekti ve şunları söyledi: “Toplam satış içinde 1. el konut satışının artması inşaat sektörünü ve ülke ekonomisini hızlandıracak ve hem büyümeye hem de istihdama katkı verecektir. İnsanlarımız 1. el konutlarda yaşamaya başladıkça enerji verimliliği ve deprem tehdidine yönelik de çok ciddi bir fayda temin edilmiş olacak.” Elmas, özel bankaların da konut kredisi faiz oranlarını kamu bankalarının sunduğu seviyeye getirmesi durumunda, piyasanın daha da canlanacağını kaydetti.

Özel Bankaların da Destek Vermesi Gerek

“Satışlar arttı ama tatmin edici değil” diyen İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım ise şunları söyledi: “Mevcut satışlarda eksik olan iki önemli nokta var. Birincisi gerçekleşen satışların büyük bölümü, ikinci el pazarında oldu. İkinci eksik nokta ise her ne kadar Türkiye genelindeki ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %168 oranında artış göstererek 34.000’e ulaşmış gibi görünse de; bu satışların kaynağında kamu bankaları vardı. Bu kapsamda konut kredisine verilen faiz teşvikinin sadece birinci el pazarına yapılması ve özel bankaların da söz konusu faiz indirimine destek vermesinin gerekliği olduğunun altını bir kez daha çizmek istiyoruz.”

Kaynak: Hürriyet