Fed Kararı Sonrası Dolar Kuru Yatay Seyirde Gözler Merkez Bankası’nda

12/12/2019

Dün açıklanan Fed kararı sonrası 5.80 - 5.81 bandındaki seyrini sürdüren dolar kuru Merkez Bankası'nın faiz kararının beklendiği kritik güne de bu civarda başladı.

Son günlerde 5.80 civarında yatay seyreden dolar yeni güne de bu seviyelerde başladı. Dün ABD Merkez Bankası beklendiği gibi faizleri değiştirmeyerek %1.50-1.75 aralığında bıraktı. Fed 2020 yılı için politika faiz tahminini % 1.9'dan % 1.6'ya çekti. Faiz kararı sonrası dolar 5.80 - 5.81 aralığındaki seyrini sürdürdü.

Yurt içinde bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz kararı takip edilecek. Merkez Bankası'nın kararının TL'nin yönünde belirleyici olması bekleniyor. Bloomberg HT'nin anketine göre son üç toplantıda toplam 1000 baz puan indirim yapan bankanın politika faizinde 150 baz puan indirim yapması bekleniyor.

Merkez Bankası'nın Temkinli Olması Bekleniyor

Ünlü Menkul Değerler Merkez Bankası’nın beklentilere paralel olarak önceki adımlarına kıyasla çok daha küçük ölçekli bir adım atması, vereceği mesajlarda temkinli bir dil kullanması ve bu neticede piyasalarda faiz indirimlerinde sona yaklaşıldığına yönelik bir algı oluşmasının TL’nin istikrar kazanmasına yardımcı olacağını belirtti.

Açıklamada "Aksi bir senaryoda reel faiz daha da daralacağı için TL’nin destek bulması zorlaşabilir. Kaldı ki , reel faizin yanında ABD ile ilişkilerin sıkıntılı bir dönemden geçiyor olması ve TL’nin dolar karşısında 5,80’in üzerini test ediyor olması TCMB’nin bu kez beklentilere yakın bir adım atabileceğine yönelik sinyaller veriyor" ifadesini kullandı.

Günün devamında Avrupa Merkez Bankası'nın Lagarde Başkanlığındaki ilk toplantısı takip edilecek, bankanın faiz oranlarında değişikliğe gitmesi beklenmiyor.

Kaynak: Bloomberg