Fed Politika Faizlerini Sıfırladı

16/03/2020

Amerikan Merkez Bankası (FED) ABD ekonomisini koronavirüsün etkilerinden korumak için sürpriz bir şekilde faizleri sıfıra indirdiğini açıkladı.

Koronavirüs nedeniyle arz yönlü başlayan daha sonra hem arz hem de talep yönlü olarak devam eden kesintiler Çin ve Avrupa başta olmak üzere küresel ekonomide oldukça büyük etki yarattı. 18 Mart toplantısından önce ilke olarak 3 Mart’ta 50 bp faiz indirimine giden Fed, dün gece de 100 bp faiz indirimine gitti ve 2008 krizinden sonra ilk defa toplantı tarihinden önce faiz indirimini tekrarlamış oldu. Fed, faizi %0,25-%0,0 bandına düşürürken 700 milyar dolarlık da genişleme paketi hazırladı.

Ay içindeki ilk faiz indiriminin ardından dün de açıklamalarda bulunan Fed Başkanı Powell, enflasyondaki baskının bir süre daha devam edeceğini, Hazine tahvili piyasası ve diğerlerinin güçlü stres ve düşük likidite sinyalleri verdiğini belirterek, Fed'in Hazine tahvili ve mortgage'a dayalı menkul kıymet alımı planladığını belirtti. Powell, ayrıca 700 milyar dolarlık genişleme programı çerçevesinde bankalara 90 gün süre ile reeskont penceresinden borçlanma imkanı tanınırken, rezerv karşılık oranlarını sıfıra indirmek gibi bazı ek tedbirler aldıklarını, swap hatlarıyla küresel ölçekte dolar likiditesi sağlanmasını güvence altına almak için beş merkez bankasıyla koordine çalışacaklarını da belirtti.

Powell, dün alınan kararın ardından 18 Mart’ta ki FOMC toplantısına gerek kalmadığını da belirtti.

Fed’in dünkü adımının ardından dolar, piyasa açılışında ilk tepki olarak gerilerken altın ise ilk tepki olarak yükseliş yaşadı. Geçen hafta 98,70 seviyesine çıkan ABD Dolar Endeksi, faiz indiriminin ardından 97,75 seviyesine gerilemesinin ardından son saatte 98,10’dan işlem görüyor. Ons Altın geçen haftayı %6 üzerinde sert kayıpla kapattı ve fiyat 1,529$ seviyesine geriledi, faiz kararının ardından ilk olarak 1,575$ seviyesine çıkan kıymetli metal son saatte 1,545$ seviyesinde işlem görüyor.

Geçen hafta piyasalarda yaşanan 2008 krizinin ardından görülen en sert kayıplar oldu ve marjları tamamlamak için altın pozisyonlarının kapatılması, paniğin de artmasıyla nakite dönüşle altın fiyatlarının büyük kayıp vermesine neden oldu. Bu hafta ise faiz indirimi ile altın haftaya yükselişle başladı, ancak piyasalardaki nakite kaçışların devam etmesi durumunda hem hisse hem de emtialardaki kayıplar devam edebilir.

Kaynak: İnvesting