Fed ve ECB Swap Hattı İhtimali Düşük

24/04/2020

Fitch Ratings analistleri, Türkiye ile Fed veya Avrupa Merkez Bankası (ECB) arasında swap hatları kurulması ihtimalini düşük bulduklarını ve kredi notu değerlendirmesinde hesaba katmadıklarını dile getirdi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin Fed veya Avrupa Merkez Bankası (AMB) ile arasında swap hattı kurulmasına fazla ihtimal vermiyor.

Londra'da bulunan analist Douglas Winslow, Perşembe günkü bir konferans bağlantısında, Fitch'in ülke notu değerlendirmesinde Türkiye'nin Fed veya AMB ile swap hattı kurma ihtimalini hesaba katmadıklarını belirtti.

Türkiye'nin kamu maliyesinin ülke notu açısından hala güçlü olduğunun altını çizen Winslow, hükümetin GSYİH'nin %2'sine denk gelen mali adımının "oldukça ılımlı bir paket" olduğunu söyledi.

Analistler Paul Gamble ve Lindsey Liddell'in de bulunduğu bağlantıda, ABD'nin Türkiye'ye yönelik yaptırım riskinin öngörülemez olduğu ifade edildi.

Ayrıca Fitch'in merkez bankasının net rezervlerine kıyasla brüt rezervlerine daha fazla önem verdiği vurgulandı. Kuruma göre varlık kalitesinin görünümü kredi notu için negatif. Bankacılık sektöründe tahsili gecikmiş alacaklar (TGA) artışının 2020'ye erteleneceği belirtildi.

Analistler Türkiye'nin 2020'de %2 küçülmesini bekliyor. Ayrıca daha fazla faiz indirimi için alan görüyorlar.

Kaynak: Bloomberg