FED’in Faiz İndirimleri Hızlanabilir

10/03/2020

Goldman Sachs, Fed'in gösterge faizi indirimlerine devam ederek tekrar 2015 yılındaki rekor düşük seviyeye indirebileceği tahmininde bulundu.

Goldman Sachs Group Inc. ekonomistleri, ABD ekonomisinin koronavirüs dolayısıyla durgunlaşması ile birlikte, Fed'in gösterge faiz tekrar 2015 yılındaki rekor düşük seviyeye indirebileceği tahmininde bulundu.

Goldman Sachs'ın baş ekonomisti Jan Hatzius, Pazartesi günü müşteriler için hazırlanan raporda, Fed politika yapıcılarının 17-18 Mart'ta bir araya geldiklerinde ve 28-29 Nisan'daki toplantıda gösterge faizi 50'şer baz puan düşürebileceğini kaydetti.

Raporda, bu indirimlerin Fed'in geçen hafta 2008'den bu yana ilk kez gerçekleştirdiği acil faiz indiriminin bir tekrarı olduğu ve gösterge faizi en son 2015 yılında görülen yüzde 0-0.25 aralığına çekeceği kaydedildi.

Goldman Sachs, Şubat ayının sonlarında, Fed'in bu yıl faizi değiştirmeyeceği tahmininde bulunuyordu. Pazartesi günkü tahmin öncesi ise, kurum Fed'in hem Mart hem Nisan toplantılarında 25'er baz puanlık faiz indirimlerine gideceğini öngörüyordu.

Goldman Sachs ayrıca Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) gösterge faizi 10 baz puan düşürmesini ve parasal gevşemeye tekrar başlamasını, İngiltere Merkez Bankası'nın 50 baz puan indirime gitmesini ve Kanada Merkez Bankası'nın faizi 75 baz puan daha indirmesini bekliyor.

Kaynak: Bloomberg