Fed’in Kritik Toplantısından Ne Bekleniyor?

29/04/2020

Piyasalarda tüm dikkatler ABD Merkez Bankası’nın (Fed), coronavirus pandemisinin ekonomi üzerindeki etkisinin tüm hızıyla sürdüğü bir ortamda düzenlediği politika toplantısına çevrildi.

Sıfır seviyesi yakınındaki faiz oranları ile birlikte, ABD Merkez Bankası Fed'in politika yapıcıları muhtemelen dikkatlerini coronavirus kısıtlamalarının sona ermesi ile birlikte güçlü bir ekonomik sıçramayı sağlamaya yönelik atabilecekleri diğer adımlara çevirecek.

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) gösterge gecelik faizi, pandeminin etkilerini yumuşatmaya yardımcı olmak için 15 Mart'taki olağanüstü FOMC toplantısında düşürdüğü seviye olan %0-0.25 hedef aralığında tutması neredeyse kesin gibi. Komite TSİ kararını 21:00'de açıklayacak. Fed Başkanı Jerome Powell ise 30 dakika sonra basın toplantısı düzenleyecek. Ekonomiye ilişkin tahminler bu toplantıda açıklanmayacak.

Chicago'da Grant Thornton baş ekonomisti Diane Swonk, "Fed'i asla küçümsemeyin," dedi ve "Fed halen elindeki tüm araçları kullanma istekliliğinde olduğunu teyit edecektir" değerlendirmesinde bulundu.

Son beş haftada 26.5 milyon kişinin işinden olmasına yol açan daha önce benzeri görülmemiş bir sıkıntı ile karşı karşıya kalan Fed, faizleri indirdi ve işletmelere, eyalet ve yerel yönetimlere yardımcı olmak için 2.3 trilyon dolar kredi sağlama taahhüdünde bulundu. Powell basın toplantısında, diğer konuların yanında, Fed'in kredi programlarının bazılarının büyüklüğünü artırmaya, belli endüstrilere destek sağlamaya ve getiri eğrisi hedeflemesini değerlendirmeye almaya hazır olup olmadığına ilişkin sorularla karşı karşıya kalabilir. Fed'in toplantısında beklenenler şöyle;

Kredi İmkanlarına Dikkat Çekildi

Fed halihazırda, ilk planlanandan daha küçük kentler ve kasabalar dahil yerel yönetimlere kredilerin genişletildiğini duyurmuştu. Desteğe ihtiyaç duyan diğer bir alan konut kredisi hizmet sağlayıcıları olabilir ve Powell daha önceki açıklamalarında konut piyasasının ekonomide önemli bir rol oynadığına dikkat çekmişti.

Buna ek olarak, Hazine Bakanı Steven Mnuchin, petrol fiyatlarındaki çöküşten dolayı meydana gelen sorunlarla boğuşmakta olan petrol şirketlerine desteğin artırılma olasılığından bahsetmişti. Ancak bu adım önemli engellerle karşılaşabilir, zira merkez bankası kazananlar ve kaybedenler arasında seçim yapmaktan kaçınmak için spesifik endüstrilere kredi sağlama konusuna karşı.

Kredi imkanlarının Fed'in guvernörler kurulu tarafından onaylanmasından dolayı, bu adımlar bir FOMC toplantısı ile bir arada ya da diğer bir zamanda duyurulabilir.

Kaynak: Bloomberg