Finansal Sisteme İki Yeni Banka

13/08/2018

Finansal sisteme iki yeni model kazandırılması için çalışmalar sürüyor. Emlak Bankası ve Kalkınma Bankası için geri sayım başladı.

Yeni kabinde Hazine ve Maliye Bakanı olarak hızlı bir giriş yapan Berat Albayrak, finansal siteme iki yeni banka kazandırmak için düğmeye bastı. Yeni dönemde finansal sisteme kazandırılacak Emlak Bankası ve Kalkınma Bankası'nın faaliyete geçirilmesi için geri sayıma başlandı.

Türkiye ekonomisini düzlüğe çıkartmak, ekonomik saldırıları bertaraf etmek ve ülkenin sürdürülebilir büyümesi kapsamında Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Yeni Ekonomi Yaklaşımı'nı geniş bir katılımla geçtiğimiz Cuma günü kamuoyuna duyurmuştu. Yeni Ekonomi Yaklaşımı'nda en önemli satırbaşları arasında iki yeni bankanın faaliyete geçirilmesi konusu yer alıyordu.

Tasarruflara yönelik çalışmaların sürdürüldüğü, cari açığın en aza indirilmesinin önünü açacak yeni çalışmalar ise aralıksız devam ettirilirken, Finans için yeni bir üst regülasyon otoritesi kurulması amacıyla düğmeye basılmış durumda. Bakan Albayrak Emlak Bankası ve Kalkınma Bankası'nin finansal sisteme kazandırılacağını söyledi.

'100 Günlük Eylem Planı'nında da yer alan Emlak Bankası içindüğmeye basıldığı biliniyordu. Emlak Bankası faaliyetleri canlandırılacak. İnşaat ve gayrimenkul sektöründe önemli bir finansman sağlayıcı olarak yeni dönemde Emlak Bankası düşük konut kredisi faiz oranı sağlamaya başlayacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da konunun taraflarından biri. Bakan Murat Kurum'da Emlak Bankası'nın faaliyetlerine başlamasından yana. Sektre ve ev sahibi olmak isteyenlere önemli bir destek verecek olan Emlak Bankası, yeni dönemde sıkça konuşulacak ve hızlı büyüme gerçekleştirecek. Emlak Bankası'nın faaliyetlerine yeniden başlaması amacıyla tüm plan ve çalışmalar hızla devam ediyor.

Konut Kredisi Faiz Oranları Emlak Bankası İle Düşürülecek

Bir Finansman modeli olmaksızın her yıl 1 milyondan fazla konut satılan Türkiye'de Emlak Bankası, düşük olan ipotekli konut satışında (kredili satışlar) önemli rol oynayacak. Halen %2 seviyelerinde olan konut kredisi faiz oranlarının Emlak Bankası hamlesiyle daha düşük seviyelerde %1 ve altı faiz oranları ile kredi kullandırması öngörülüyor. Bu durumun, konut satışlarında yıllık %30'larda seyreden ipotekli konut satışlarının daha yüksek satış oranlarına ulaşılması için önemli bir finansal sistem olabileceği ifade ediliyor.

İnşaat Sektörüne önemli Bir Finansal Katkı Sağlayacak

Emlak Bankası'nın oynayacağı önemli rollerden birisi ise, inşaatçının finansman problemini ortadan kaldıracak olması. Bankanın, yeni proje finansman modelleriyle inşaatçının yanında olacağı belirtiliyor.

Diğer taraftan kalkınmada ön planda olacak olan Kalkınma Bankası'nın kuruluş ve faaliyete geçirilmesi adına çalışmalar için hızlı bir çalışma yürütüldüğü ifade ediliyor. Bakan Albayrak açıklamasında, "kalkınma diyoruz ama bununla ilgili somut adımı da atıyoruz. Kalkınma Bankasının yapısal altyapısını bitirdik. O da ekimde mecliste. Güçlü bir bilançoya hızlı bir şekilde kavuşturup, çok iyi bir işlev kazanması sağlanacak" ifadeleriyle Bankanın önemine vurgu yaptı.

2018-2019'un ekonomik dengeleme dönemi olarak belirlediklerini söyleyen Bakan Albayrak, bu yeni dönemde enflasyonla güçlü mücadele sürdürüleceğinin altını çizdi.

Bakan Albayrak açıklamasında, "Özellikle mali disiplin üzerinde çok daha sıkı bir Hazine ve Maliye Bakanlığı göreceğiz. Üçüncüsü ise cari açığın düşürülmesi. Cari açığın düşürülmesiyle ilgili stratejik temellerin atıldığı çok önemli bir dönem olacak. Sonra güven ortamının iyileştirilmesi için gerekli tüm adımların atılacak" ifadelerini kullandı.

Kaynak: emlakpencerem