Fitch: Dövizden TL’ye Dönüş Gayrimenkul Şirketleri İçin Negatif

21/09/2018

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, döviz cinsinden gayrimenkul satış ve kiralama anlaşmalarını durdurma planının, gayrimenkul şirketleri için negatif olduğu yorumunda bulundu.

Türk gayrimenkul sektörünün sıklıkla döviz cinsinden borçlandığını ve kiralama sözleşmelerini döviz cinsinden yaparak riskleri hedge ettiğini belirten Fitch, ancak hükümetin bu sözleşmelerin yerel para cinsine çevrilmesinin istemesinin, karların ve nakit akışının TL’deki dalgalanmalara daha fazla maruz kalması anlamına geleceğini vurguladı.

Fitch, hükümetin kararından negatif etkilenme potansiyeli olan şirketler arasında Rönesans’ı gösterdi. Şirket’in kiralamaları ve borçlanının çoğunlunun euro cinsinden olduğunu belirten Fitch, bu nedenle hükümet kararnamesinin şirketin perfonmansına negatif etkisi olacağını savundu.

Fitch, not verdiği bir diğer şirket olan Emlak Konut’un ise döviz cinsinden kiralama portföyü olmaması nedeniyle kararnameden doğrudan etkilenmeyeceğini ancak gayrimenkul fiyatlarında düşüş gibi ikincil etkilere maruz kalacağını kaydetti.

Rönesans’ın portföyünde Türkiye’de 10’dan fazla alışveriş merkezi bulunuyor.

Kaynak: emlakdream