Fitch’ten BDDK Kararına Yönelik Uyarı

24/04/2020

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türk bankalarının kredilerini ve devlet tahvili portföyünü artırmayı hedefleyen BDDK aktif rasyosu düzenlemesini bankaların kredi notu açısından "orta ölçüde" negatif olarak değerlendirdi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türk bankalarının kredilerini ve devlet tahvili portföyünü artırmayı hedefleyen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) aktif rasyosu düzenlemesini bankaların kredi notu açısından "orta ölçüde" negatif olarak değerlendirdi.

Fitch tarafından dün yayınlanan notta, "(Düzenleme) kredi kullananların geri ödeme kabiliyetleri üzerindeki risklerin arttığı ve dolayısıyla bankaların kredi profili üzerindeki risklerin arttığı, faaliyet ortamının zayıfladığı bir dönemde bazı bankaları kredi vermeye zorlayacak… Ancak bankaların çoğu (düzenlemedeki eşiği) aştığı için etkilenmeyecek" denildi.

BDDK 18 Nisan'da, günü coronavirus salgının ekonomiye olumsuz etkisini azaltmak için bankaları kredi vermek veya tahvil satın almak zorunda bırakacak bir düzenlemeye gitti. Düzenlemenin kamu bankalarından ziyade özel bankaları etkilemesi bekleniyor.

Notta hükümetin ve düzenleyici kurumların coronavirus salgını sırasında düzenlemelerde yaptığı değişikliklerin bankaların yeni kredi verme iştahını azaltmış olabileceğine dikkat çekerek, "Bunlar arasında borçluların salgın hastalık nedeniyle anapara ve faiz ödemelerini üç ay süreyle erteleme hakkı verilmesi yer alıyor" denildi.

Salgın hastalığın daha ne kadar süreceğinin belli olmaması ve borçluların bilançosu üzerinde yarattığı tahribatı bilmenin zor olduğuna dikkat çeken Fitch, pazar ortalamasının üzerinde kredi büyümesi nedeniyle bankaların kredi notunun düşebileceğini belirtti.

Kaynak: Dünya