Gelir Beyanı Olmadan Konut İpoteği ile Kredi Alınabilir mi?

17/07/2018

Konut kredisi kullanarak yeni bir konut satın almak için gerekli ön koşullardan biri gelir beyanıdır. Konut kredisinin onay alabilmesi, tüketicinin bankaya sunduğu gelir beyanı ile doğrudan ilgilidir. KrediPazari.com konuyu ayrıntıları ile araştırdı.

Konut kredisi kullanarak yeni bir konut satın almak için gerekli ön koşullardan biri gelir beyanıdır. Konut kredisinin onay alabilmesi, tüketicinin bankaya sunduğu gelir beyanı ile doğrudan ilgilidir. Kredinin onay alabilmesi için kredi taksitlerinin, yaklaşık olarak beyan edilen gelirin yarısını aşmamalıdır.

Tüketicinin yeni bir konut alımı yerine mevcut konutunu göstererek kredi çekmesi de mümkündür. Bu durumda çekilecek kredi, konut kredisi değil, konut ipotekli bireysel finansman kredisi olarak adlandırılır. Faiz oranları konut kredisi faiz oranlarından birkaç puan daha yüksektir. Koşullar bankadan bankaya değişkenlik göstermekle birlikte konutun ekspertiz değerinin %50'sine kadar kredi alınabilir. Banka ödemelerde aksama olmaması için tüketiciden, gelirini beyan etmesini ister. Çoğu zaman tüketici zaten konutu bankaya ipotek olarak veriyorum, gelir beyanı olmadan da kredi alabilirim düşüncesinde olsada banka, tüketici ile aynı düşüncede olmak zorunda değildir. Kredi her ne kadar konut ipoteği karşılığında alınmış ise de tüketici bankaya karşı borçludur ve borcunu düzenli ödemek durumundadır. Borcun 2 kez üst üste ödenmediği durumda banka, konutu satışa çıkararak borcunu tahsil etme hakkına sahiptir. Ancak gerek piyasa şartları gerekse konutun istenildiği zaman nakite çevrilememe riskinden dolayı bu durum, bankanın pek tercih etmediği bir metodtur.

Sonuç olarak konut ipoteği karşılında kredi alınması durumunda da gelir beyanı gereklidir. Gelirin yeterli olmadığı durumda banka kefil isteme hakkına da sahiptir.

Kaynak: KrediPazarı