Geliri Düşük Olana Kredi Verilmeyecek

17/02/2016

Kredilerde yapılan düzenlemeye göre her isteyen istediği kadar tüketici kredisi kullanamayacak. Kredi limti gelire ve kredi notuna göre belirlenecek

Kredilerde yapılan düzenlemeyle krediler belgelenebilen gelire göre verilecek. Her isteyen istediği kadar tüketici kredisi kullanamayacak. Bankalar, aylık geliri ve kredi notuna bakarak bir limit belirleyecek ve bu limitin üzerinde kredi kullanılamayacak.

Kredi Limiti nasıl Belirlenecek?

Vatandaşın tasaffuf yerine tüketime yönelmesi ğzerine ekonomi yönetimi harekete geçti. Yönetimin kredilerde yaptığı yeni düzenlemeyle bankalar, her isteyene istediği kadar kredi veremeyecek. Kredi miktarı kredi notuna ve aylık gelire göre belirlenecek. Daha önce kredi kartlarına yapılan limit uygulamasının tüketici kredilerine de uygulanması kararlaştırıldı.

Kredi Limitine 4+4+4 Formülü

İki yıl önce kredi kartı limitleri kişinin gelirine göre endekslenmişti. Buna göre  vatandaş en fazla maaşının 4 katına kadar kredi limitine sahip olabiliyor. Benzer bir uygulamanın tüketici kredisi kullanımına da uyarlanması kararlaştırıldı. Özellikle düşük geliri olanlara yüksek kredi verilmeyecek. Konuyla ilgili çalışmalara başlayan ekonomi yönetimi bu konuda birkaç formül üzerinde çalışıyor. Bunlardan biri 4+4+4 formülü. Formüle göre kredi kartı, ihtiyaç kredisi ve otomobil kredilerinde tüketiciye gelirinin 4 katına kadar limit verilecek. Örneğin 2.500 Lira aylık geliri olan bir kişinin 10 bin Lira kredi kartı, 10 bin TL araç kredisi, 10 bin TL ihtiyaç kredisi limiti olmak üzere toplam 30 bin TL limiti olabilecek. Bu 30 bin Lira kişi isteğine bağlı olarak bu üç unsur içinde paylaşılabilecek. Bu tutarlar kendi aralarında paylaşımlı olarak değiştiriebilecek. Örneğin; kredi kartı ve otomobil kredisi limiti düşürerek bu limitleri ihtiyaç kredisi için kullanabilecek.

Aylık Gelire Göre Kredi Limiti

Kredi limitlerinde diğer bir formül de kişinin taksit ödemelerinin gelire göre endeklenmesi şeklinde olacak. Buna göre kredi taksitleri aylık gelirinin yüzde 45'ini geçemeyecek. Daha önce bu uygulama baka kriterlerine bağlı olarak %60'lara kadar çıkabiliyordu.  Bu durumda örneğin asgari ücretli biri aylık 585TL taksit ödeyerek 36 ay vadeyle maksimum 21 bin TL kredi kullanabilecek.

Kredi Notu Önemli

Kredi limit belirlemede kişinin risk profili çıkarılırken buna kredi notu da dahil edilecek. Yani gelirin yüksek olması yeterli olmayacak. Yani geliri yüksek olan ve geçmişte aldığı kredileri düzenli ödeyen kişinin kredi limiti de o oranda artacak.

Kaynak: A Haber