2010 Yılının İlk 6 Ayında Toplam 203 Bin Kişi 14.1 Milyar TL Konut Kredisi Kullandı

19/10/2010

Referandum sonrası piyasalara güven gelmesi, ertelenen projeleri hareketlendirirken, konut müşterisi de gaza bastı. Bu yılın ilk 6 ayında günde bin 127 kişi konut kredisi aldı. Satışa çıkan projeler 2 haftada bitti

evim_01Anayasa değişikliği sonrasında istikrarın devam etmesiyle, ertelenen konut projeleri arka arkaya devreye girmeye başladı. Yılda 600 bin konuta ihtiyaç duyulan Türkiye’de mevcut stokların tükenmeye yüz tutmasıyla hayata geçirilen markalı konut projeleri daha satışa çıktığı ilk haftalarda bitmeye başladı.

Konut sektöründe yaşanan canlılığın en önemli göstergesi ise kullanılan konut kredisi miktarı oldu. Bu yılın ilk 6 ayında toplam 203 bin kişi 14.1 milyar liralık konut kredisi kullandı. Bu da günde bin 127 kişinin konut kredisi aldığı anlamına geliyor. Konut kredilerinin artışında konut kredisi faizlerinin inmesinin de etkisi büyük oldu. Bugün en düşük konut kredisi faizi yüzde 0.59, en yüksek ise yüzde 1.07 civarına inerek son 2 yılın en düşük oranlarına çekildi.

Ağaoğlu, Dumankaya, Teknik Yapı, Sinpaş gibi Türkiye’nin önde gelen inşaat şirketlerinin projeleri kampanyanın ilk haftalarında yüzde 50-70 oranında satıldı. İnşaat sektörü 2010 ikinci çeyrekte yüzde 21.9 gibi rekor bir büyümeye imza attı.

Konutta yaşanan coşkuyu değerlendiren İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) ve Teknik Yapı Başkanı Nazmi Durbakayım, sektörün hem küresel kriz hem de siyasi belirsizlik nedeniyle ‘el frenini’ çektiğini belirterek referandum sonucunun istikrar vaad etmesi ve krizin etkilerinin azalmasıyla inşaat sektörü ertelediği yatırımlarına hız verdiğini vurguladı. Durbakayım “Projelere baktığımızda markalı konutların hızlı satıldığını görüyoruz. Bu da tüketicinin kalitesine güvendiği ve satış sonrası hizmet alabileceği projelere yöneldiğini gösteriyor” dedi.

Günde bin 127 kişi konut kredisi aldı

Konut sektöründe yaşanan canlılığın en önemli göstergesi ise kullanılan konut kredisi miktarı oldu. Bu yılın ilk 6 ayında toplam 203 bin kişi 14.1 milyar liralık konut kredisi kullandı. Bu da günde bin 127 kişinin konut kredisi aldığı anlamına geliyor. Konut kredilerinin artışında faizin inmesinin de etkisi büyük oldu. Bugün en düşük faiz yüzde 0.59 en yüksek ise yüzde 1.07 civarına inerek son 2 yılın en düşük oranlarına çekildi.

Kaynak: Star