Hafta İçinde Türk Lirasındaki Değer Kaybı Ne Kadar Oldu?

23/08/2019

Haftaya yükselişle başlayan USD/TRY kuru, haftanın son işlem gününde de 5,77 seviyesinde işlem görüyor. Hafta içinde Türk Lirası dolar karşısında en çok değer kaybeden gelişen ülke parası oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Banksı'nın (TCMB) zorunlu karşılık oranı ve zorunlu karşılıklara ödenen faiz/nema uygulamalarında değişikliğe gitmesi ile 5,56 seviyesinden kademeli yükselişe geçen kur, yurt içindeki yüksek siyasi tansiyon, sınır ötesi operasyon ve ABD Dolar Endeksi’nin de küresel piyasalarda değer kazancını koruması ile dün 5,79’a çıkarak 28 Haziran sonrası en yüksek seviyeyi gördü.

Son haftalarda pozitif ayrışan TL, bu hafta negatif ayrışarak dolar karşısında en çok değer kaybeden gelişen ülke parası oldu.

TL varlıklarda düşüş sürerken BIST 100 bu hafta 94,375 puana geriledi. Borsa haftanın son işlem gününde 95,000 puan üzerinde hafif alıcılı işlem görürken haftalık bazda kaybını 4. Haftaya taşımaya hazırlanıyor.

Altın fiyatları da bu hafta rekor tazeledi. Ons fiyatının yatay olmasına karşın kur tarafındaki atak nedeniyle Gram Altın 279 TL’ye yükselerek tarihi rekor kırmasının ardından bugün 277 TL’den işlem görüyor.

Bugün küresel piyasalarda gözler Fed Başkanı Powell’ın Jackson Hole’da yapacağı konuşmada olacak, Powell’ın gerek küresel ve ABD ekonomisine gerekse faiz sürecine dair açıklamaları izlenecek.

Kaynak: İnvesting