Hangi Bankalar Konut Kredisi Faiz Oranlarını Yükseltti?

17/04/2019

Dün üç kamu bankası ve birçok özel banka konut kredisi faiz oranlarında artış uyguladı. Artışlar sorası konut kredisi faiz oranlarında son durumu KrediPazari.com araştırdı.

Bankaların konut kredisi faiz oranlarında başlayan artış dün itibariyle hızını arttırdı. Kamu bankalarının Mart başından itibaren uyguladığı kampanyalı %1.28 konut kredisi faiz oranı son buldu. En düşük tabela konut kredisi faiz oranı %1.45 oldu. Bankaların konut kredisi faiz oranları ortalaması %1.96’ya çıktı.

Konut Kredileri Neden Artıyor ?

Mart sonundan itibaren dolar kurunda yaşanan artış piyasalarda sıkışmaya yol açtı. Seçimlerin son bulmasına rağmen halen sonuçların netleşmemesi ve ABD ile yaşanan S-400 füzeleri kaynaklı sorunlar yatırımcının uzaklaşmasına ve piyasaların daralmasına neden olmaya devam ediyor.

Dolar kuru ile mücadele eden Merkez Bankası'nın hamleleri de fonlama maliyetlerini arttırdı. TCMB'nin yerel seçimler öncesinde ek sıkılaştırmaya gitmiş ve ortalama fonlama maliyetini %24'ten kademeli olarak %25.50'e kadar yükselmişti.

Merkez Bankası ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti hafta başında ek sıkılaştırma benzeri bir uygulamaya gitmemesine rağmen %24.36 seviyesine yükseldi. TCMB'nin politika faizleri %24 seviyesinde olmasına rağmen gecelik borç verme faizi %25.50, geç likidite penceresi faizi ise %27 seviyesine ulaştı.

Bankalar durum karşısında likiditeye ulaşmakta zorlanarak artan maliyetleri karşılamak için kredi faiz oranlarında artış uygulamaya devam ediyor. Ekonomistler, repo faizleri dengeye girmeden konut kredisi faiz oranlarının sabitlenmeyeceğini belirtiyor.

Konut Kredisi Faiz Oranlarında Son Durum

Dün peş peşe gerçekleşen konut kredisi faiz artışları sonrasında en uygun konut kredisi faiz oranı %1.45 seviyesine geldi. En düşük tabela konut kredisi faiz oranını %1.45 faiz oranı ile Ziraat Bankası ve VakıfBank uyguluyor.

HalkBank ise kampanyalı canım evim konut kredisi ürünü dahilinde banka maaş müşterilerine özel %1.49, maaş müşterisi olmayan tüketicilere ise %1.55 konut kredisi faiz oranı sunuyor.

Güncellemeler sonrası Yapı Kredi Bankası 10 yıl vade de %1.79 konut kredisi faiz oranı, Garanti Bankası ise 10 yıl vadede %1.81 konut kredisi faiz oranı ile kredi kullandırıyor.

Konut Kredisi Hesaplama

KrediPazari.com’un araştırmalarına göre en düşük tabela konut kredisi faiz oranı olan %1.45 üzerinden 100.000 TL tutarlı konut kredisi hesaplama yapıldığında kredinin 5 yıl vadeli aylık ödemeleri 2.500 TL, 10 yıl vadeli aylık taksitleri ise 1.760 TL’ ye karşılık geliyor. 10 yıllık konut kredisinin toplam geri ödemesi 211.600 TL oluyor.

Faiz Artışı Sonrasında Zarar Ne Kadar ?

Dün gerçekleşen faiz artışı öncesinde en düşük konut kredisi faiz oranı olan %1.28 ile kredi kullanmak yerine güncel olarak en düşük faiz oranı %1.45 ile konut kredisi kullanan tüketici 100.000 TL’lik kredi için aylık olarak 128 TL , toplamda ise 15.350 TL daha fazla ödeme yapmış olacak.

Kaynak: KrediPazarı