Her 10 Konuttan Biri Yabancıya Satıldı

24/09/2018

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi Ağustos 2018 sonuçlarına açıklandı. Sonuçlara göre Yeni Konut satışlarının %11’i yabancılara yapıldı. 10 konuttan biri yabancıya satıldı.

Türkiye, kur artışı ile birlikte yabancılar ve gurbetçiler için cazip hale geldi. Konutta yabancılara satış rekor kırdı. Ağustos 2018’de markalı konut projelerinin %11’i yabancı yatırımcılara satıldı. Yani satılan her 10 konuttan biri yabancı yatırımcıya gitti.

Vatandaşlık Limitinin Düşürülmesi ile Satış Artacak

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi Ağustos 2018 sonuçlarına göre %11’lik oran, son 6 aylık ortalama olan %9’un 2 puan üzerinde. Yabancı yatırımcıların tercihi %42 ile 2+1 konutlardan yana oldu. Bunu %29 ile 3+1 ve %19 ile 1+1 konut tipi takip etti. Yabancılara konut satışı nisan’da %8, mayıs’ta %7, haziran’da %10, temmuz'da ise %9 oranında gerçekleşti. Türk vatandaşlığında konut bedelinin 250 bin dolara düşürülmesi, yabancı yatırımcılara konut satışını hızlandırması bekleniyor.

Geliri Döviz Olanlar İçin Avantaj

Son 6 aylık ortalamanın 2 puan üzerine çıkan yabancı yatırımcılara satışların artmasında, kurdaki dalgalanmanın etkili olduğunu belirten Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Feyzullah Yetgin; “Kur artışı, yabancılar ve yurtdışındaki gurbetçiler için Türkiye’yi cazip hale getirdi. Dövizle gelir elde edenler için ortaya bir avantaj çıktı” ifadelerini kullandı.

Fiyatlardaki Düşüşle Cazibe Arttı

Kur şoku ve konut kredi faiz oranlarının son yılların zirve değerlerine ulaşması ile talep azalması yaşandığını belirten REIDIN CEO’su Kerim Alain Bertrand; “Sektördeki yavaşlamaya rağmen fiyatlarda yaşanan düşüş önemli bir fırsat” dedi.

Kaynak: konuthaberi