İhtiyaç Kredisi Büyümesine Önlemler Yolda

05/03/2020

Faizlerin kademeli olarak düşürülmesiyle birlikte ihtiyaç kredilerinde talep patlaması yaşandı. Merkez Bankası (TCMB) yatırımcı görüşmelerinde hızlı büyüyen ihtiyaç kredilerine yönelik ekonomik önlemlerin kısa vadede hayata geçirilebileceği mesajı verdi.

Merkez Bankası’nın yatırımcı görüşmelerine katılan yatırımcılar alınabilecek önlemin zorunlu karşılık aracılığı ile ihtiyaç kredilerini caydırıcı adımlar olabileceğini söylediler. Yatırımcılar ayrıca ithalat, cari açık, enflasyonu gözetmek adına kredi kompozisyonunda zorunlu karşılık dışında da önlemler alınabileceği izlenimi edindiler.

Reuters’ın görüşlerine başvurduğu üç katılımcı TCMB yatırımcı toplantılarında para politikası ve enflasyon görüşlerinin son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı, enflasyon raporu ve güncel açıklamalarıyla “aynı” olduğunu belirtti.

Zorunlu Karşılıklar Kullanılabilir

Katılımcılar ekonomik aktivitedeki toparlanmanın yılın ilk çeyreği itibarıyla “gücünü koruduğuna” dair izlenim edindiler. Benzer mesaj PPK özetlerinde de yer alırken bir katılımcı, “Yeni bir para politikası mesajı almadık yıl sonu enflasyon öngörüsü olan %8.2’de bir değişiklik olmayacağını da anlıyoruz. Ancak TCMB’nin kısa vadede kredi büyümesi ve kompozisyonuna yönelik makro ihtiyati bir önlem alabileceğine dair izlenim edindik” dedi ve ekledi:

“Bankanın ihtiyaç kredilerindeki artışın ve bu kredilerin ithalat, cari açık, enflasyonu etkisini sınırlamak istediğini kredi kompozisyonunda benzer olumsuz etkileri yaratmayacak ticari kredileri öne çıkarmak istediğini anlıyoruz. Alınabilecek önlemin zorunlu karşılık aracılığı ile ihtiyaç kredilerini caydırıcı adımlar olacağını düşünüyoruz ki benzeri adımları geçmişte de görmüştük.”

TCMB konuya ilişkin bir yorum yapmadı.

TCMB son PPK toplantısında Temmuz ayından itibaren yapılan “güçlü” faiz indirimlerinin de etkisiyle kredi faizlerinin gerilediğine dikkat çekmiş tüketici kredilerinde ise toplam kredi büyümesindeki artıştan daha hızlı büyüme gösterdiğini belirtmişti.

Kredi büyümesi ve kompozisyonundaki gelişmelerin dış denge ve enflasyon üzerindeki etkilerini yakından takip edildiği belirtilerek “Bu çerçevede Kurul, fiyat istikrarı ve finansal istikrar açısından cari işlemler dengesindeki kazanımların korunması amacıyla kredi büyümesi ve kompozisyonuna yönelik makro ihtiyati önlemlerin gözden geçirilebileceği değerlendirmesinde bulunmuştur” denilmişti.

Kaynak: Sözcü