İkinci El Konut Fiyatları Sıfırdan Fazla Arttı

19/11/2019

Satış Çözümleri kurucusu Soner Keleş, konut kredisi faiz oranlarındaki düşüş sonrasında 2. el konutlarda fiyat artışı gözlenirken sıfır konutlarda ise henüz maliyet artışlarının konut fiyatlarına yansıtılmadığı bildirdi.

Ağustos ayında kamu bankaları öncülüğünde başlayan ve %1 in altına gerileyen konut kredisi faiz indirimleri Ekim ayında ipotekli konut satışlarının ciddi oranda artmasını sağladı. Kasım başından itibaren birçok özel bankanın da konut kredisi faizlerini %1 in altına çekmesi ile birlikte bu yılın son çeyreğinde özellikle devam eden projelerden konut satışlarında artış bekleniyor.

Ülke Ekonomisi için Moral Verici

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 2019 yılının Ekim Ayı konut satış istatistikleri yayınlandı. Türkiye genelinde konut satışları 2019 Ağustos-Ekim arası dönemde bir önceki yılın aynı dönemine göre %6 artarak 400.251 oldu.

Rapora göre, son üç ayda konut satışlarında yaşanan artış ipotekli satışlardan kaynaklanırken, konut kredisi faiz oranlarının aylık %1'in altına çekilmesi ve konut fiyat endeksinde artış trendinin etkisiyle konut satışlarında olumlu etki konuşulmaya başlandı.

İpotekli satışlarda, geçen yılın aynı dönemine göre adet bazında yaklaşık %92,8'lik artış, ipotekli satışların dışında diğer satışlarda %15,6 aşağı yönlü hareket izlendi. Ağustos 2019'da faiz indirimlerinin etkisiyle ipotekli satışlara ilgi yükseldi ve geçen yılın aynı ayına göre 5 kat artış yaşandı. Bu durum aynı zamanda 1.el projeden konut satışlarını da arttırdı.

Kamu bankalarının konut kredisi faiz oranlarını indirmesinin getirdiği ivmeyle satışların hız kesmeden artmaya devam ederken bir süredir ertelenen konut talebi konut kredisi faiz indirimi sonrası canlandı ve tüketiciler yeniden konuta alımına yöneldi. Hem ülke ekonomisine hem de gayrimenkul sektörü için moral verici bu gelişme neticesinde, yılın ilk yarısında yaşanan düşüş toparlanma ivmesi kazandı.

Konut Fiyatları Yükselebilir

Konut kredisi faiz oranlarındaki düşüş de göz önünde bulundurulunca 2.eldeki mevcut konutların değerinde artma gözlemlendi. Projelerde ise henüz maliyet artışlarının ev fiyatlarına yansıtılmadığı bu süreçte ev sahibi olmak isteyen tüketiciler için uygun fiyat ve oranlardan yararlanarak yeni projelerden ciddi bir kazanç elde edilebilir.

Toplam satış içinde 1. el konut satışının artması inşaat sektörünü tekrar canlandıracak ve dolayısıyla ülke ekonomisini hızlandıracak ve hem büyümeye hem de istihdama katkı verecektir. İnsanlar 1. el konutlarda yaşamaya başladıkça enerji verimliliği ve deprem tehdidine yönelik de çok ciddi bir fayda temin edilmiş olacaktır.

Yabancıların Konut Talebi Devam Ediyor

Ekim ayında yabancıya konut satışının 4.272 adet olarak gerçekleşti. Türkiye genelinde Ocak-Ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yabancıya konut satışının %20 ye yakın artış gerçekleşti. Geçen yıl yabancıya konut satışında vatandaşlık imkanının 250.000 dolara çekilmesiyle 2018'de yabancıya yaklaşık 40.000 konut satıldı. Bu yıl sonuna kadar yabancıya konut satışında 2018 rakamlarını rahatlıkla geçmesi beklenirken 45.000 adetlere çıkacağı tahmin edilmektedir.

Kaynak: Emlak Kulisi