İkinci El Konutta En Uygun Konut Kredisi Ne Kadar?

21/01/2020

Kamu bankalarının konut kredisi faizlerini sadece sıfır konutlar için düşürmesi üzerine ikinci el konut almak isteyen vatandaşların ihtiyacına özel bankalar yetişti. İkinci el konutta en uygun konut kredisi faizi ne kadar oldu?

2019’un son çeyreğinde konut satışları hızla artarak sene genelini dengeleyecek konuma geldi. Fakat satılan konutların büyük çoğunluğu ikinci el konutlardan oluştu. Sıfır konutlardaki stoğun erimemesi üzerine kamu bankaları müteahhitlerin ya da firmaların ilk kez satışa sunulan konutları için kredi faiz oranlarını 20 puana kadar düşürdü.

Sıfır konut fiyatlarının yüksek olması sebebiyle tercihini ikinci konuttan yana kullanan tüketici için ise özel bankalar harekete geçti. Kamu bankaların ikinci el konut için en uygun faiz oranı %0.99 olurken, özel bankalarda bu oran %0.89’a kadar düşüyor.

Kuveyt Türk Bankası ikinci el konutlar için %0.94 tabela kar payı oranı sunarken kampanyalı oranları %0.89’a kadar iniyor. İNG’de %0.96 tabela faiz oranı sunsa da %0.94’den başlayan oranlarla ikinci el konutlara kredi sunuyor.

Konut Kredisi Hesaplama

İkinci el konut için bankalardan 150.000 TL tutarda konut kredisi hesaplama yapıldığında kredinin 10 yıl vadede aylık ödemeleri yaklaşık 2.000 TL oluyor. Kredinin toplam geri ödemesi de 244.000 TL’ ye denk geliyor.

Kaynak: KrediPazari