İmar Affı Başvuruları E-Devlet Üzerinden Yapılıyor

06/07/2018

İmar Barışı ya da İmar affı için başvurular e-devlet üzerinden gerçekleştiriliyor. Başvuru sonrası tapu süreci nasıl işliyor?

İmar barışı başvurusu ile yapılarındaki problemleri ortadan kaldırmak isteyen vatandaşların gündemindeki konu oldu. İskan sorunu başta olmak üzere 2 milyon civarında kişinin yapı kayıtlarındaki problemlerini giderecek olan imar barışı, E-Devlet üzerinden başvurularını kabul ediyor. Vatandaşlar tarafından ‘İmar Barışı’ olarak bilinen, binlerce konutun imar ve iskan sorununu çözmesi hedeflenen Yapı Kayıt Belgesi için başvuru ve ödeme süreci devam ediyor. İmar barışından elde edilecek gelir, genel bütçeye aktarılacak ve şehirlerin yeniden imarın kullanılacak.

İmar Barışı’ndan 31 Aralık 2017'den önce yapılmış yapılar faydalanabilecek. Müracaatlar 31 Ekim 2018'e kadar yapılacak, İmar Barışı bedeli ise 31 Aralık 2018'e kadar ödenebilecek. Tebliğle, gerektiği durumda Bakanlar Kurulu başvuru ve ödeme süresini bir yıla kadar uzatabilecek. Köklü değişiklikleri hayatımıza sokacak olan barış paketi 30 Nisan Pazartesi günü Başbakan Binali Yıldırım tarafından Bakanlar Kurulu'nda açıklandı. Emekliye bayram ikramiyesi, yaşlılık maaşı ve benzeri maddelerin yanında en dikkat çeken konulardan biri imar barışı şeklinde adlandırılan yeni düzenleme oldu. 50 yılın kangren olmuş sorununu çözmeyi hedeflediklerini bildiren Başbakan Yıldırım proje detayları hakkında bilgi verdi. İşte İmar Barışı başvuruları ile ilgili merak edilenler.

İmar Barışı E-Devlet Üzerinden Nasıl Yapılır

İmar barışı başvurusu E-Devlet üzerinden alınmaya devam ediliyor. Yapı Kayıt Belgesinin alınmasıyla birlikte yapılarındaki problemleri çözüme kavuşturacak olan vatandaşlar, E Devlet aracılığıyla gerçekleştirilecek olan işlemlere odaklandı. Başvuruda bulunmak için öncelikle e-Devlet Şifresi, Elektronik İmza, Mobil İmza, Elektronik Kimlik Kartı veya İnternet Bankacılığı ile Giriş sistemlerinden birisine sahip olmak gerekmektedir.

Bu hizmeti kullanarak dolduracağınız başvuru formu esas alınmak suretiyle Yapı Kayıt Belgesi bedeli belirlenecektir. İşleme alınan başvurularınıza ait ödemeniz gereken Yapı Kayıt Belgesi bedeli bu hizmet içerisinde görüntülenecektir.

'İmar Barışı'nda Başvuru Sayısı 1.3 Milyona Ulaştı

"İmar Barışı'nda başvuru sayısının 1,3 milyona ulaştığını belirten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinden, sürenin uzatılmayacağı ve taksit yapılmayacağı açıklaması geldi.İstanbul'da düzenlenen "İmar Barışı Paneli"nde konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş, 8 Haziran'da başlayan 'İmar Barışı' başvurularında rakamın 1.300.000 bulduğunu söyledi.

Türkiye genelinde bulunan 26.000.000 konuttan en az 13.000.000’unda imar sorunu bulunduğunun hep konuşulduğunu anlatan Demirtaş, hem seçim sürecinin hem de Ramazan Bayramı'nın araya girmesi nedeniyle 'İmar Barışı' sürecini çok anlatamadıklarını dile getirdi.

Demirtaş, "Aradan geçen sürede 'İmar Barışı'na yapılan başvuru sayısı 1.300.000 buldu. Günde ortalama 50.000-60.000 civarında kayıt yapılıyor. Ancak sistemin tıklanma sayısı, sisteme giriş sayısı daha fazla.Şu anda 2 milyonun üzerinde 'İmar Barışı' için sisteme giriş var. Başvuruların kaç metrekare, kaç bağımsız bölüm için yapıldığına dair henüz tam rapor hazırlamadık." ifadelerini kullandı. Şu anda basit yapıların daha çok müracaat ettiğini dile getiren Demirtaş, halihazırda bağımsız bölüm için ortalama ödenecek rakam olarak 2.500 TL’ye çıktığını, ancak bu rakamın ilerleyen dönemde ortalama 5 bin liraya yükseleceğini düşündüklerini anlattı. Buradan elde edilen gelirin kentsel dönüşümde kullanılacağını aktaran Demirtaş, belediyelere, yaklaşık 2 yıl ödemesiz, 5 yıl vadeli olarak sıfıra yakın faizlerle finansman sağlayacaklarını anlattı.

Demirtaş, 'İmar Barışı'nda tarihin uzatılmayacağını ve taksit olmayacağını belirterek, "Başvurular 31 Ekim'e kadar sürecek. Ödemeler yıl sonuna kadar yapılabilecek. 31 Aralık'a kadar daha 6 ay var." dedi.

Ruhsatsız Binaya Bedelin Tamamı Ödenmeden Belge Düzenlenmeyecek

Yapı malikleri, yapı ruhsatı veya yapı kullanma izni bulunmayan yapılardaki aykırılıklarda yapının tamamı için hesaplanan Yapı Kayıt Belgesi bedeline, kendi bağımsız bölümünün kullanım durumuna göre eşit olarak katılmak zorunda olacak.

Yapı ruhsatı veya yapı kullanma izni bulunmayan yapılardaki aykırılıklarda ise Yapı Kayıt Belgesi bedelinin tamamı ödenmeden Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmeyecek.

Bu kapsamda Yapı Kayıt Belgesi bedelinin tamamını ödeyen malik, genel hükümler çerçevesinde diğer yapı maliklerinden kendi paylarına düşen miktarı talep etme hakkına da sahip olacak.

Yapı kullanma izni alındıktan sonra yapılmış aykırılıklarda, aykırılık hangi bağımsız bölüm/bölümler ile ilgili ise o bağımsız bölümlerin maliklerinin kendi paylarına düşen bedeli ödemeleri durumunda aykırılığı olan bağımsız bölüm belirtilerek söz konusu belge düzenlenecek.

Bağımsız bölümünde aykırılık olmasına rağmen kendi payına düşen bedeli ödemeyen ve aykırılığı olan bağımsız bölümünü gösteren Yapı Kayıt Belgesi almayanlar, aynı binada başka bir bağımsız bölüm için düzenlenen Yapı Kayıt Belgesinden faydalanamayacak.

Yapı Kayıt Belgesi bedeli, genel bütçenin ilgili cetveline gelir kaydedilmek üzere, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın merkez muhasebe birimi hesabına yatırılacak.

Kaynak: boldhaber