İmar Affı Kimleri Kapsamıyor?

26/07/2018

İmar affı başvuruları tüm hızıyla devam ediyor. İmar affı son başvuru tarihi olarak 31 Ekim 2018 tarihi açıklanmıştı. Dün itibari ile de istisnasız affı kaçıran tüm konutların yıkılacağı açıklandı. Peki imar affından yararlanma şartları neler? İmar affı kimleri kapsamıyor?

Mevzuata aykırılık taşıdığı için kaçak yapı statüsünde olan milyonlarca yapıyı ilgilendiren imar affı için başvurular 31 Ekim 2018’e kadar devam ediyor. İmar affı başvuru formu internet üzerinden e-devlet aracılığı ile yapılıyor. Peki, imar affından faydalanma şartları nelerdir?

İmar Affından Kimler Yararlanamaz?

İmar affıından yararlanmak istiyorum diyen kişilerin mutlaka imar affı başvuru şartları için uygunluk taşımaları gerekiyor. İmar affı şartları arasında ilk sırada imar affından yararlanmak isteyen taşınmazın yapım yılı yer alıyor.

31 Aralık 2017 tarihi ve öncesinde yapılan tüm yapılar imar affı kapsamında kabul edilirken 1 Ocak 2018 sonrasında yapılan tüm yapılar ise imar affı kapsam dışı olarak kabul ediliyor. Yani söz konusu taşınmazı 31 Aralık 2017 tarihinden sonra inşa eden kişiler kesinlikle imar affından yararlanamıyor.

Yine buna ek olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ilan edilen imar affından yararlanamayacak olan yapılar belirtilmekte olup bunların dışında kalan tüm yapılar imar affından yararlanabilir;

- Üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlar üzerinde bulunan yapılar,

-Hazineye ait sosyal donatı için kesin tahsisli araziler üzerinde bulunan yapılar,

- 3194 sayılı İmar Kanunu’nun Geçici 16. Maddesinde belirtilen istisnai alanlarda bulunan yapılar,

- İstanbul tarihi yarımadası içerisinde yer alan taşınmazlar,

-Üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlarda bulunan yapılar,

-Hazineye ait sosyal donatı için tahsisli araziler üzerinde bulunan yapılar,

-3194 sayılı İmar Kanunu’nun Geçici 16. Maddesinde belirtilen istisnai alanlarda bulunan yapılar af kapsamından faydalanamıyor.

Kaynak: emlak365