İmar Barışı Başvurularında Son Günler

27/12/2018

Haziran ayında başlayan İmar Barışı kapsamında başvurular 31 Aralık yıl sonunda son buluyor. İmar Barışı'ndan yararlanmak isteyip ödeme durumu olmayan vatandaşlara kamu bankaları düşük faizli kredi kullandırıyor. Kampanyalardan faydalanmak için son günler.

Resmi Gazete’de yayımlanan kararla İmar Barışı başvuru süresi 31 Aralık 2018 yıl sonuna kadar uzatıldı. 8 Haziran’da başlayan imar barışında hedef 13 milyon vatandaşın faydalanması yönündeydi. İmar barışına şu ana kadar 9 milyon başvuru yapılırken yaklaşık 8,5 milyon TL de ödeme yapıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından daha önce yapılan açıklamalarda bir daha imar barışı kampanyasının yapılmasının yada süresinin uzatılmasının olmayacağı bildirilmişti. Geçtiğimiz geçtiğimiz günlerde ise Meclis Plan Bütçe Komisyonu’nda vekillerin soruları üzerine İmar Barışı süresinin uzatılabilme ihtimalinin olduğu söylendi.

Süre uzatılması olmaması durumunda İmar Barışı başvuruları 31 Aralık 2018’de son bulacak. İmar Barışı’ndan faydalanmak isteyip birikimi ya da ödeme gücü olmayan vatandaşlar için kamu bankaları Ziraat Bankası, HalkBank ve VakıfBank düşük faiz oranları ve uygun koşullarla İmar Barışı Konut Kredisi kullandırıyor.

İmar Barışı Kredileri

Kamu bankaları bu hafta başlattıkları anlaşmalı konut projelerinde %0.98 faizli konut kredisi kampanyasının yanında yine düşük faiz oranlarıyla imar barışı konut kredisi uyguluyor. Ziraat Bankası, HalkBank ve VakıfBank İmar Barışı Kredi Kampanyası kapsamında %1.33’den başlayan faiz oranlarıyla kredi kullandırıyor.

İmar Barışı Kredisi Faiz Oranları

Kamu bankalarının ortak imar barışı kredi kampanyası kapsamında Yapı Kayıt Belgesi için kredi başvurusu yapan vatandaşlara düşük faizli kredi veriliyor. Başvuru sahipleri 60 ay vade ve %1.33’ten başlayan faizle kredi alabiliyor. 20 bin TL’ye kadar olan kredilerde 48 ay vade için faiz oranı %1.33 iken, 100 bin TL’ye kadar olan kredilerde 48 ay vade için %1.48, 100 bin TL üzeri kredilerde ise yine 48 aya kadar olan vadelerde %1.65 olarak uygulanıyor.

Sadece Yapı Kayıt Bedelince

İndirimli İmar Barışı Kredisi sadece yapı tahsis belgesi bedelince kullanılabiliyor. İmar affı kapsamındaki masrafların üstünde tutarlarda kredi ürünü kullanılamıyor. E-Devlet sistemi üzerinden çıkan yapı kayıt belgesi bedeli ile bankalara kredi başvurusunda bulunuluyor.

Son Günler

İmar Barışı Başvuruları 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış imara aykırı yapılar için müracaatlar E-Devlet üzerinden veya Çevre Bakanlığı’na bağlı il müdürlüklerinden gerçekleştiriliyor. Kayıt Belgesi bedeli, arsanın emlak vergi değeri ve yapının maliyeti toplanarak hesaplanıyor. Toplam maliyetin konutta %3, ticaride ise %5’i yapı kayıt bedeli olarak alınıyor. Başvurular 31 Aralık 2018 de son buluyor.

Kaynak: KrediPazarı