İmar Barışı Hesaplama Nasıl Yapılır?

02/11/2018

Candaş Mimarlık’tan Mimar M.Şahin Candaş İmar Barışı başvurularının nasıl hesaplamasının nasıl yapıldığını aktararak, metrekare hesaplaması yaparken kullanılan tahmini hesabın sorun oluşturabileceğine dikkat çekti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İmar Barışı başvurularını e-devlet üzerinden almaktadır. Başvuru için önce PTT şubelerinden e-devlet şifresi alınmalı ve bu şifre ile e-devlet üzerinden işlem yapılmaktadır.

İmar Barışı Hesaplama Nasıl Yapılır?

Candaş Mimarlık’tan Mimar M.Şahin Candaş imar barışı ödeme bedelinin nasıl hesaplandığını anlattı.

‘‘Sisteme giriş yapıldıktan sonra yapı kayıt belgesi bedeli tespiti için konut, bina, ya da iş yeri seçenekleri belirlenerek kat bilgileri ve metrekare değerleri girilmelidir. metrekare değeri bulunulan ilçenin web sitesinde yer alan arsa rahiç değerleri ile belirlenmektedir. Bu bilgiler girilerek hesaplama yapılmaktadır. Hesaplama sonucunda bina başına ödenmesi gereken tutar ve daire başına ödenmesi gereken tutar sistem tarafından gösterilmektedir.’’

Metrekare hesaplamasının önemine değinen Candaş ‘‘Hesaplama yapılırken arsa veya daire metrekare değerleri yanlış girildiğinde yasa gereği cezai işlem uygulanmaktadır. Biz mimarların önerisi metrekare değerlerinin mimar eşliğinde belirlenmesi yönündedir.’’ dedi Candaş, metrekare belirleme yapılırken uzmanlar tarafından yerinde ölçüm yapılmasının, metrajın gerçek tesbiti ile sisteme girmesinin hem devlet hem de vatandaş için oldukça önemli olduğunu belirtti.

Tahmini Hesapla 2 Milyondan Fazla Başvuru Yapıldı

13 milyon yapıyı kapsayan imar barışı kapsamında 2 milyondan fazla başvuru yapıldığını aktaran Candaş ‘‘Gerçekleşen 2 milyonu aşkın başvuru tahmini metrekare bilgileri ile yapılmıştır. Bu durum gerçeğin beyan edilmesi için hem vatandaş hemde devlet açısından çok önemlidir’’ diyerek. Ölçümlerin mimarlar tarafından yapılması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Hürriyet Emlak