İmar Barışında Son Üç Gün

13/06/2019

Yurt genelindeki 13 milyon kaçak ve ruhsatsız yapıyı kayıt altına almayı amaçlayan imar barışı uygulamasında başvurular için son üç güne girildi. İmar Barışı başvurularında ek uzatma olmayacak?

Türkiye'de bulunan 13 milyon konutun imar ve iskân sorununu çözecek olan imar barışı uygulamasında başvuru dönemi için son günlere girildi.

31 Aralık 2017 tarihinden önce inşa edilen kaçak ve ruhsatsız yapılar için çıkarılan imar barışı uygulaması 15 Haziran'da sona erecek. Milyonlarca vatandaşı ilgilen uygulamadan faydalanmak isteyenlerin elini çabuk tutması gerekiyor.

13 milyona yakın kaçak yapıdan 10 milyonu ise uygulamadan yararlandı. SİT alanında bulunan yapıların yanı sıra tarihi alanlar ve kentsel dönüşümden faydalanmak isteyenler dışında yoğun başvuru geldi.

İstanbul'dan 6 milyar TL Gelir

İstanbul'da imara uygun olmayan yapıların kayıt altına alınmasıyla 6 milyar 197 milyon TL gelir elde edildi. İstanbul'da en çok yapı kayıt belgesi alan ilçeler Sarıyer, Ümraniye, Pendik, Küçükçekmece ve Sultanbeyli oldu.

2.000 Kaçak Yapı Yıkıldı

Gerçeğe uygun olmayan aykırı beyanda bulunulan 50.000 yapı kayıt belgesi ise iptal edildi. Tarihi ya da sit alanı olup, koruma altında bulunan bölgelerdeki kaçak yapılarda tespit edildi. Bu kapsamda 2.000 kaçak yapının yıkımına başlandı.

İmar Barışına Konut Kredisi

İmar Barışından yararlanmak istemesine rağmen peşinatı olmayan vatandaşlar için bankalar uygun koşullarda imar barışı konut kredisi kullandırıyor. Yapı kayıt belgesi ödemelerinde taksitlendirme olmaması dolayısı ile peşin para ödemesini gerçekleştiremeyen vatandaşlar için İmar Barışı Konut Kredisi faizleri %1.33’den başlıyor.

Kaynak: Emlak Kulisi