İnşaat Maliyetleri Arttı

23/10/2018

TÜİK Ağustos ayı İnşaat Maliyet Endekslerini açıkladı. Verilere göre Ağustos ayında maliyet artışı önceki senenin aynı dönemine oranla %33.36 oldu.

İnşaat maliyet endeksi (İME), 2018 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %6,10, bir önceki yılın aynı ayına göre %33,36 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi %8,37, işçilik endeksi %0,66 arttı. Ayrıca, bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi %41,09, işçilik endeksi %16,87 arttı.

Bina İnşaatı Maliyetleri

Bina inşaatı maliyet endeksi, bir önceki aya göre %5,56, bir önceki yılın aynı ayına göre %31,49 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi %7,75, işçilik endeksi %0,54 arttı. Ayrıca, bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi %38,61, işçilik endeksi %16,77 arttı.

İnşaat maliyetlerinde yaşanan artışların konut fiyatlarına artış olarak yansıması bekleniyor. Konut sektörünün uyguladığı konut kampanyası için ertelenen maliyet artışlarının kampanyanın son bulacağı tarih olan 31 Ekim sonrasında kademeli olarak eklenmesi öngörülüyor.

Konut kredisi faiz oranlarının oldukça yüksek olduğu bu dönemde bir de konut fiyatlarının da artması vatandaşın konut alımını hayli zorlaştıracak. Genellikle konut kredisi faiz oranlarının düşük seviyelerde olduğunda dönemlerde yükselen konut fiyatları bu sefer aradaki ters orantıyı bozacak gibi duruyor. Konut almak isteyen vatandaşlar şimdi umutla sektörün kampanyasının bitişi ile oluşabilecek olası konut kredisi faiz indirimini bekliyor.

Kaynak: KrediPazarı