İnşaat Sektörü 2019’a Yüzde 0.98 Faizle Giriyor

31/12/2018

Yılı 1.3 milyonluk konut satışıyla kapatmaya hazırlanan inşaat sektörü 2019’a tüketiciye faiz indirimi kampanyasıyla giriyor. Ziraat Bankası ve KONUTDER işbirliğiyle başlayan kampanyada %0.98 faiz uygulanıyor.

Türkiye'de 2018'in ilk 11 ayında 1 milyon 238 bin konut satıldı. Yıl boyunca yatay bir seyir izleyen satışlar 2017'ye göre benzer bir tablo ortaya koyarken, bu dönemde en büyük sorun konuta erişime engel oluşturan konut kredisi faizleri oldu. Yıl içinde %3.10 seviyesi ile en yüksek düzeye çıkan faiz oranları, en düşükte ise ancak %2.00 seviyesini görebildi.

Büyük İşbirliği

Yüksek konut kredisi faizleri nedeniyle konut sahibi olmayı erteleyen vatandaş için yaklaşık iki hafta önce KONUTDER ile Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank, İş Bankası, Vakıf Katılım ve Ziraat Katılım konut kredisi faiz sorununu kısa bir süreliğine ortadan kaldırdı. Bu dev işbirliği ile bu bankalarla kredili çalışmakta olan konut üretici firmalardan konut alanlar için %0.98 faiz oranı uygulanmaya başlandı. Buna göre, banka ile çalışan firmalardan konut satın alacak tüketicilere aylık %0.98 faiz oranı ve 120 aya varan vade seçenekleriyle 500 bin liraya kadar konut kredisi kullanma imkânı veriliyor.

Yapılan çalışma ile bankalar konut kredisi faiz oranı aylık %1.78 olarak belirledi. Banka ile çalışmakta olan konut üreticisi firmaların da elini taşın altına koyarak, faiz maliyetinin bir kısmını üstlenmeleri neticesinde müşterilerine faiz oranı aylık %0.98 olarak yansıtılmış olacak. Kampanyanın 2019'un ilk iki ayında da devam etmesi bekleniyor.

Yabancıya Satış Rekor Kırdı

Yabancı yatırımcı Türkiye'ye olan güvenini bir kez daha kanıtladı. 2018 yabancılara yapılan satışların önemli etkisiyle kapatılıyor. Vatandaşlık için sınır olan 1 milyon dolarlık gayrimenkul alımı şartının 250 bine düşürülmesi ve Avrupa'da yaşayan Türk vatandaşlarına yapılan tanıtımlar bunun önemli bir destekçisi oldu. Yeni yılda da yabancıya satışın artarak devam etmesi bekleniyor.

10 Milyon Tapu Aldı

Gayrimenkul sektörüne 2018 yılında kamudan önemli destekler art arda geldi. Kentsel dönüşüm yasası ve İstanbul imar yönetmeliğindeki değişiklikler yapıldı ve İmar Barışı uygulamasıyla yaklaşık 10 milyon vatandaş evinin tapusunu aldı. KDV ve tapu harçlarında süreli indirimler yapılırken, kamunun da öncülük ettiği düşük faizli ve uygun ödeme koşullu konut kredisi kampanyalar devreye girdi.

Aylara göre yabancıya konut satışı (adet)

Ocak 1742

Şubat 1729

Mart 1827

Nisan 2043

Mayıs 2415

Haziran 2060

Temmuz 2858

Ağustos 3866

Eylül 5615

Ekim 6276

Kasım 4672

Sektörü Neler Bekliyor?

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) 2019 beklenti ve önerilerini şöyle sıralıyor; Yerel seçimlerle birlikte yeni bütüncül politikaların devreye gireceği beklenmektedir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Planlama ve kentsel dönüşüm uygulamaları için oluşturdukları stratejilerini uzun ve kısa vadeli politikalar olarak çok süratli bir şekilde uygulamaya koyacağını ümit ediyoruz.

Bakanlığın "Yapı müteahhitlerinde sınıflamanın yapılması" için yaptığı çalışmaların yılın ilk çeyreğine hayat bulmasını temenni ediyoruz. GM sertifikası için "yeni yapılandırma sistemleri" yapılmalı, uygulanan gayrimenkul sertifikası modeli tekrar ele alınarak denenmeli.

Senetli konut satışı artacak ancak bu zaten sıkışık olan firmaların üzerindeki riski artıracaktır. Bunun olmaması için, önlem alınmalı.

Vergi ve tapu harcı indiriminin kalıcı olması sağlanmalı.

Müktesep hak (kazanılmış) hak konusu ele alınmalı, ruhsattan sonra yarı yolda kurallar değişmemeli.

Ruhsat alma sürecindeki bürokrasi azalmalı.

Yeni Düzenlemeler Geliyor

Gayrimenkul sektörü 2019'da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan önemli adımlar bekliyor. Uzun yıllardır gayrimenkul sektöründeki en büyük sorun işi bilmeyen kişilerin kâr beklentisi ile sektöre girmesi olarak görülüyor. Bu yılın ilk çeyreğinde müteahhitlerin sınıflandırılması planlanıyor. Bir diğer önemli hamle de kentsel dönüşüm. Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, yılda 300 bin konutun dönüşmesi hedefleniyor. Bugüne kadar dönüşüm projelerinde başta kredi desteği olmak üzere 8.5 milyar TL kaynak aktarıldığı, gelecek 20 yılda 6.7 milyon bağımsız bölümün dönüşmesi gerektiği belirtiliyor. 2019'da bakanlığın TOKİ, Emlak Konut ve İller Bankası ile kentsel dönüşüm ve sosyal konut alanlarında yeni projeler geliştirmesi bekleniyor.

Kaynak: Sabah