İnşaat Sektörü Ciddi Sıkıntı Yaşıyor

02/10/2018

Antalya İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Balcı, inşaat sektöründe ciddi anlamda sıkıntı yaşandığını belirterek, bazı inşaat firmalarının çalışmalarını yavaşlattığını bazılarının ise durma noktasına geldiğini söyledi.

İnşaat Mühendisleri Odası(İMO) Antalya Şube Başkanı Mustafa Balcı tüm Türkiye’de olduğu gibi Antalya’da da dövizdeki dalgalanmanın inşaat sektörünü ciddi anlamda krize soktuğunu söyledi. Balcı, “Birçok inşaat firması işini yavaşlattığı gibi birçok firma da çalışmalarını durdurma aşamasına geldi” dedi. Bankalardaki kredi faiz oranlarının yükseldiğini ve bu nedenle gayrimenkul ve ev alım-satımlarının durma aşamasına geldiğini ifade eden Balcı, “Vatandaşın barınma ihtiyacı her ne kadar temel ihtiyaç arasında yer alsa da karnını doyurma ihtiyacı daha ön planda geliyor. Bu nedenle de ekonomideki belirsizlik ve yükselen fiyatlar, faizler nedeniyle vatandaş gayrimenkul ve ev edinme ihtiyaçlarını şu anda ötelemiş durumda. Dönmesi gereken ekonomi çark maalesef yavaşlama ve durma aşamasına geldi. Bu da Antalya’da inşaat sektöründe hem sermaye hem de ekmeğini inşaat sektöründen kazanan emekçiler anlamında çok ciddi kriz anlamına geliyor” şeklinde konuştu.

Tedbir Alınmalı

Devletin yaşanan krize karşı bir an önce tedbir alması gerektiğine dikkat çeken Balcı, “Bizler burada ne yaparsak yapalım eğer dövizin yükselişini engelleyemezsek inşaattaki girdilerin yüksekliğini önleyemeyiz. İnşaatta maliyet yüksek olduğu müddetçe de gayrimenkul fiyatları yükselecektir. İnsanımızın satın alma gücü maalesef maliyetler kadar artmadığı için vatandaş da her geçen gün gayrimenkul almaktan vazgeçecektir. Konut kredisi alarak konut sahibi olmak isteyen insanlar bile bankaların konut kredisi faiz oranlarının yüksekliğinden dolayı taleplerini erteliyor. Erteledikleri her noktada sıcak para ekonomi ve piyasaya girmediği için hepimiz sıkıntı yaşıyoruz. Çözüm yeri Ankara” dedi.

Kaynak: antalyaekspres