İnşaat Sektörü Güven Endeksi Yüzde 57,3 Geriledi

27/09/2018

TÜİK 2018 Eylül ayı Ekonomik Güven Endeksi verilerini açıkladı. Ekonomik güven endeksi eylül ayında bir önceki aya oranla %15.4 azalırken, inşaat sektörü güven endeksi ağustos ayına oranla %57.3 düştü.

TÜİK’ten yapılan açıklamada ‘‘Ekonomik güven endeksi, tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini özetleyen bir bileşik endekstir. Endeks, tüketici güven endeksi ve mevsim etkilerinden arındırılmış reel kesim (imalat sanayi), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörleri güven endekslerinin alt endekslerinin ağırlıklandırılarak birleştirilmesinden oluşmaktadır.’’ denildi.

Ekonomik Güven Endeksi 71 Oldu

Ekonomik güven endeksi Eylül ayında bir önceki aya göre %15,4 oranında azalarak 83,9 değerinden 71 değerine düştü. Ekonomik güven endeksindeki düşüş, tüketici, reel kesim (imalat sanayi), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı.

Eylül ayında tüketici güven endeksi 59,3 değerine, reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi 90,4 değerine, hizmet sektörü güven endeksi 79,4 değerine, perakende ticaret sektörü güven endeksi 88,5 değerine ve inşaat sektörü güven endeksi 57,3 değerine geriledi.

Ekonomik güven endeksinin ve inşaat sektörü özelindeki güven endeksinin düşüşü konut kredisi faiz oranlarının artışı ile birleşince vatandaşın konut alımını olumsuz etkiledi. Vatandaş güvensizlik içinde hem de yüksek konut kredisi faiz oranları karşısında konut kredisi kullanmaktan çekiniyor.

Kaynak: KrediPazarı