İnşaat Sektörü Uzun Vadede Rayına Girebilir

14/03/2019

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) 2019 Şubat ayı Hazır Beton Endeksi raporunu yayınladı. Raporda inşaat sektörünün girdi maliyetleri talep azalması ve konut kredisi faiz oranları karşısında gerilemekte ve belirsizlikte olduğu belirtilerek sektörün uzun vadeli kalıcı tedbirler ile rayına girebileceğini vurgulandı.

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koyan “Hazır Beton Endeksi” 2019 Şubat Ayı Raporu’nu açıkladı. Rapor, inşaat faaliyetlerinde canlanma beklentisinin zayıf olduğunu ve sektörün uzun vadeli kalıcı tedbirler ile rayına girebileceğini ortaya koydu.

Türkiye Hazır Beton Birliğinin (THBB) hazırladığı Hazır Beton Endeksi 2019 Şubat Ayı Raporu’nda bütün endekslerin eşik değerin altında olması; inşaat ve bağlantılı sektörlerde hareketliliğin düşük olduğunu ve inşaat faaliyetlerinde canlanma beklentisinin zayıf olduğunu gösterdi. Güven Endeksi’nin en düşük endeks olması, sektörün uzun vadeli kalıcı tedbirler ile rayına girebileceğinin en net göstergesi oldu.

Hazır Beton Endeksi 2019 Şubat Ayı Raporu’na göre 3 Endeks değeri de, önceki yılın aynı dönemine göre düşüş sergiledi. Bununla birlikte son 3 aydır faaliyetteki yavaşlamanın hızında düşüş görüldü. Hem beklenti hem de güven endeksinin geçen yılın aynı dönemine kıyasla -%1’in üzerinde düşüş göstermesi, önümüzdeki dönemde faaliyette mevsimselliğin ötesinde bir artış beklenmemesi gerektiği sonucunu ortaya koydu.

Canlanma Belirtisi Zayıf

Hazır Beton Endeksi 2019 Şubat Ayı Raporu’nun sonuçlarını değerlendiren Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, inşaat faaliyetlerinde canlanma beklentisinin zayıf olduğunu ve sektörün uzun vadeli kalıcı tedbirler ile rayına girebileceğini söyledi.

Konut Kredisi Faizleri Olumsuz Etkiledi

İnşaat sektörü ile ilgili verileri değerlendiren Yavuz Işık, “2018 nisan ayından bu yana geride kalan 10 aylık süre zarfında inşaat sektörünü ve buna bağlı olarak inşaat sektörüne girdi veren imalat sanayilerini; zayıf iç talep, yüksek konut kredisi faiz oranları ve ekonomik belirsizlik olumsuz olarak etkilemektedir. Son dönemde konut kredisi faizlerin gerilemesine rağmen konut satışlarındaki kan kaybı devam etmektedir. Türkiye genelinde konut satışları, Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre -%24,8 oranında düşüş gösterirken, ipotekli konut satışlarında durum çok daha kötüdür. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları bir önceki yıla göre -%77,2 oranında azalış göstererek yalnızca 6.537 olmuştur. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı tek haneye (%9) gerilemiştir.” dedi.

Kaynak: KrediPazarı