İnşaat Sektöründe Mali Sıkışıklık Ciddi Durumda

11/03/2019

İnşaat sektöründe yaşanan mali sıkışıklık yeni yılın ilk iki ayında da etkisini göstermeye devam ediyor. Satışların ciddi oranda düşmesiyle nakit akışı durma noktasına geldi. İMSAD hazırladığı son rapora göre, sektörde yaşanan mali sıkışıklık ciddi durumda.

İnşaat sektöründe yaşanan mali sıkışıklık yeni yılın ilk iki ayında da etkisini göstermeye devam ediyor. Satışların ciddi oranda düşmesiyle nakit akışı durma noktasına gelen sektörün önemli oyuncuları çözüm arayışında.

Konut Kredisi Faizleri Ana Neden

İMSAD hazırladığı son rapora göre, sektörde yaşanan mali sıkışıklık 2019 yılının ilk iki ayında da sürdü ve 15 alt sektörde önemli gerilemelere yol açtı. Konut satışlarının 2018’i düşüşle kapatmasının ardından yeni yılın ilk ayında da negatif görünüm sergilemesi tehlikenin boyutunu bir kez daha gözler önüne serdi. Özellikle konut kredi faiz oranlarındaki yüksek seviyeler, arz talep dengesinin bozulması ve konut fiyatlardaki yüksek artış rakamlardaki düşüşün ana nedenleri olarak ön plana çıktı.

9 Yılın En Düşük Seviyesi

İnşaat sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) hazırladığı son raporda da sektörde çalan sirenlere bir kez daha dikkat çekti. Rapora göre; inşaat sektöründe yaşanan mali sıkışıklık 2019 yılının ilk iki ayında da sürdü ve 15 alt sektörde önemli gerilemelere yol açtı. 2018 yılında inşaat malzemesi ortalama sanayi üretiminin 2017 yılına göre %2 küçüldüğü belirtilirken başlanan yeni işlerin 2010’dan bu yana en düşük seviyeye gerilediğine vurgu yapıldı.

Maliyetler Arttı

Raporda ayrıca inşaat sektöründe ve piyasalarında yaşanan talep ve finansman sorunları nedeniyle yeni inşaat siparişlerindeki dalgalanmanın devam etmesinin beklediğinin de üzerinde duruldu ve şu ifadeler kullanıldı: Artan inşaat maliyetleri nedeniyle işletme sermayesi ihtiyacı yükseldi. Müteahhitler bu mali sıkışıklıkların yarattığı finansman sorunlarını inşaat sektöründe faaliyetleri kısıtlayan en önemli engel olarak görmeye devam ediyor. Mali sıkıntılar çözülmeden inşaat sektöründe kalıcı bir iyileşme yaşanmasının gecikeceği öngörülüyor.

Ruhsat Sayısı Yarıya İndi

İnşaat sektöründe talep yönündeki daralma, artan maliyetler ve müteahhitlik sektöründe yaşanan sıkıntılar nedeniyle, alınan yapı ruhsatlarında özellikle konut tarafında önemli bir gerileme yaşandı. Konutlar için alınan yapı ruhsatları sayısı 2017 yılında 1,37 milyon daire iken 2018 yılında 640 bin daireye indi. Alınan yapı ruhsatlarındaki düşüş inşaat ve konut sektöründe yeni başlangıçların 2019 yılında zayıf seyredeceği yönünde de fikir oluşmasına neden oldu.

Kaynak: Karar