İnşaat Sektörünün Bayramı Şimdi Başlıyor

16/08/2019

İZMİR Müteahhitler Derneği (İMDER) Yönetim Kurulu Başkanı İslam Yıldırım, konut kredisi faiz indirimi sayesinde 14 ay aradan sonra ilk kez bu ay konut sattığını söyleyerek "Telefonlarımız çalmaya başladı. Müşterilerimizde artış var. Bayram araya girdiği için yüksek bir satış olmadı. Ama bizim bayram şimdi başlayacak" dedi.

Merkez Bankası'nın temmuz ayında 425 baz puanlık faiz indiriminden sonra Ziraat Bankası, HalkBank ve VakıfBank’ın konut kredi faiz oranlarını 15 yıla kadar olan vadede %0.99'a indirdiğini hatırlatan İMDER Yönetim Kurulu Başkanı İslam Yıldırım, diğer bankaların da benzer adımlar atmasını beklediklerini söyledi. 2015 yılı Şubat ayından bu yana Merkez Bankası'nın ilk kez faiz indirimine gittiğini dile getiren Yıldırım, "Faiz indiriminden sonra doların yükselmesi bekleniyordu. Piyasada böyle bir algı vardı. Piyasaya olan güven ve ekonomik iyileşmeler bu durumu önledi. Sonuç olarak bu beklenti kırıldı. Son 1 yıldır özellikle inşaat sektörümüzde yaşanan sıkıntıların, bu faiz indiriminden sonra bir nebze olsun azalacağını düşünüyoruz" dedi.

Faiz ve dövizdeki düşüşün, Türkiye ekonomisini hareketlendireceğini ve daralan iç piyasayı canlandıracağını dile getiren Yıldırım, "Geçen yıl faizlerin yükselmesi neticesinde inşaat sektörü adeta durma noktasına gelmişti. Merkez Bankası'nın faiz indirimiyle birlikte 14 ay sonra ilk kez konut sattım. Bu satışı da elinde döviz olan bir vatandaşa yaptım. Dolar aşağı yönlü hareket ettiği için dövizini Türk Lirası'na çevirdi ve konut ihtiyacını karşılamayı tercih etti. Dernek üyesi arkadaşlarımın da telefonları çalmaya başladı. Müşterilerimizde artış var. Bayram araya girdiği için yüksek bir satış olmadı. Ama bizim bayram şimdi başlayacak. Kurban Bayramı'ndan sonra ağustos ayında mevduat faizleri aşağı düşerse 2016-2017'deki satış rakamlarını yakalarız" diye konuştu.

Konut Almanın Tam Zamanı

İnşaat sektörünün, işsizliğin azaltılması noktasında Türkiye'nin olmazsa olmazı olduğunu savunan İMDER Yönetim Kurulu Başkanı İslam Yıldırım, bu sektöre beton ekonomisi yaftasının yapıştırılmaya çalışıldığını ileri sürerek, Türkiye'nin büyümesine her zaman katkı sağladıklarını söyledi. Yıldırım, "Ülke ekonomisine olan güvenin önümüzdeki aylarda daha da artacağını umuyoruz. Merkez Bankası'nın almış olduğu kararlardan dolayı sektörümüz adına Merkez Bankası Para Politikası Kurulu üyelerine teşekkür ediyoruz. Kamu bankalarımızın başını çektiği faiz indirimlerini diğer özel bankaların da kısa zamanda yapmasını bekliyoruz" dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yılda ortalama 500.000-600.000 evlenme, 130.000 civarında boşanma olduğunu kaydeden Yıldırım, "Yılda ortalama 700.000 civarında konut ihtiyacı var. Yatırım amaçlı da düşünüldüğünde piyasada 1.5 -2 milyona yakın konut stoğu var. Kamu ve özel bankalarımızın faiz indirmesi neticesinde sektör temsilcisi arkadaşlarımızın elinde şişen konut stoklarının 2020 Nisan ayına kadar tükeneceğini tahmin ediyoruz. Özellikle konut alma ihtiyacını erteleyen vatandaşlarımıza tavsiyem, son bir yılda artan inşaat maliyetlerinden etkilenmeden bir an önce ihtiyacı olan konutları almalarıdır.

Çünkü bundan sonra inşa edilecek konutları mevcut fiyatlardan almaları mümkün değildir. Konut satışları durduğu için maliyet artışlarını fiyatlara yansıtamamıştık. Şu an konut almanın tam zamanı" diye konuştu.

1 Ocak 2020'den sonra Türkiye'nin 81 ilinde her daireye bir otopark zorunluluğu geldiğini anlatan Yıldırım son olarak şunları söyledi:

"Her daireye bir otopark zorunluluğu fiyatları arttıracak. Örneğin ocak ayında başladığımız bir inşaatı yaklaşık 9 ayda bitiririz. Yani önümüzdeki yıl ağustos sonu satışa çıkacak bir dairenin fiyatı kesinlikle aynı olmayacak. Bu yüzden vatandaşlar bu konuda ihtiyaçlarını ertelemesin. Özellikle düşük ve orta gelirli gruplardaki vatandaşlar konutlarını alsınlar."

Kaynak: DHA