İnşaatlarda ABD Menşeli Malzemeler Kullanılmayacak

15/08/2018

Gayrimenkul sektörü, Türkiye ekonomisine karşı açılan ‘ekonomik saldırıyı’ bertaraf etmek için yerli malzeme kullanımına ağırlık verecek ve TL’ye geçecek bir atak başlattı. Dolarda görülen spekülatif hareketlere karşı önemli bir adım atan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, inşa edilecek yapılarda ABD menşeli inşaat malzemelerinin kullanılmayacağını açıkladı.

Gayrimenkul sektörünü yakından ilgilendiren bir yol haritası üzerinde çalıştıklarını belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Gayrimenkul sektörünün önde gelen temsilcileri, 15 Temmuz’da FETÖ’nün hain darbe girişiminin ardından vatandaşlarımızın ev sahibi olması için önemli bir fedakarlık örneği gösterdiler. Bugün de ülkemize yönelik yürütülen bu ekonomik kuşatmaya karşı en güçlü şekilde mücadele edecekler ve yeni bir fedakarlık dönemini başlatarak vatandaşlarımızı mağdur etmeden uygun koşullarda konut sahibi yapacaklar” dedi.

Dövizinizi Bozdurun

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım da sektör olarak ana hedefin bu saldırıya karşı dik durmak ve kazanmak olduğnu söyledi. Durbakayım, “İnşaat sektörü olarak biz öncelikle malzeme alış ve konut satışındaki tüm para birimlerini Türk Lirası’na çevirmeliyiz. Yapım sözleşmelerindeki dövize bağlı ithal malzemelerin yerine yerli malzeme kullanmalıyız. Bu süreçte mali yapımızı korumak için döviz cinsinden borçları da Türk Lirası’na çevirmeliyiz” diye konuştu.

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, Türkiye’nin, güçlü, dinamik ekonomisi ve milli duruşu ile kendisine yönelik saldırıların üstesinden geleceğini belirterek, “Ülkemiz ve geleceğimiz dolardan değerlidir. Müteahhitlerimizden ellerindeki dövizlerini bozdurmalarını, ülkelerine sahip çıkmalarını önemle bekliyoruz” dedi. Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) tüm inşaat kalemlerinde bundan sonra yerli üretime geçmeye karar verdiklerini açıkladı. AYİDER Başkanı Melih Tavukçuoğlu, tüm üyelerinin destek verdiği çalışma ile satış ve kira anlaşmalarını bundan sonra Türk Lirası cinsinden yapacağına da dikkat çekti.

Kurum Sektörle Buluşacak

Bakan Kurum, gayrimenkul sektörünü hareketlendirmek amacıyla uygun faiz oranları ve ödeme koşullarıyla yeni kampanyalar yapacaklarını, bu kampanyanın ayrıntılarını da önümüzdeki günlerde açıklayacaklarını söyledi. Bakan Kurum’un önümüzdeki günlerde inşaat, inşaat malzemeleri ve gayrimenkul sektörü temsilcileri ile bir araya geleceği öğrenildi.

Sektörün Gücünü Birlikte Koruyalım

‘Ekonomik saldırıyı’ püskürtmek için sektörün dayanıklılığını ve gücünü korumak gerektiğini belirten Nazmi Durbakayım, bunun için çeşitli önlemler alınması gerektiğini vurguladı. Durbakayım, “Mali çözümleri içeren kısa vadeli adımlar atmalıyız. Mesela sektördeki öncelikli sorunu olan nakit sıkışıklığı için Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) devreye alınması, tüm sektörün gücünü artıracaktır. Buna ek olarak konut kredisi faiz oranlarının kamu ve inşaat firmaları tarafından sübvanse edilerek psikolojik sınır olan aylık bazda yüzde 1’in altına indirilmesi için çok acil bir hamle yapılması gerekiyor. Yaşanan ekonomik gelişmelerin yabancıya satışta yarattığı sorunlara da çözüm bulmak gerekir” diye konuştu.

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas ise tüketicilere önemli avantajlar sunan bir kampanya hazırlığında olduklarını açıkladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ortak bir çalışma yürütüldüğünü belirten Elmas, “Düşük faiz oranı ve düşük peşinatlı kampanya bayramdan sonra devreye girecek. 15 Temmuz sonrası inşaat sektörü nasıl hızlı aksiyon aldıysa yine alacak. Bu tecrübeye sahibiz. Türkiye ve gayrimenkul sektörü yoluna güvenli adımlarla devam ediyor. Sektörün tüm paydaşları ve bakanlıkla gerekli çalışmalar yapılıyor” dedi.

Kaynak: milliyet