İpotekli Konut Satışları Yüzde 21,2 Geriledi

17/08/2018

Sürekli yukarı yönlü hareket eden konut kredisi faiz oranları nedeniyle ipotekli konut alımları %21,2 oranında düşüş yaşadı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından her aya özel olarak yayımlanan konut satış istatistikleri raporunun Temmuz 2018 verileri açıklandı. TÜİK raporundan edinilen verilere göre ipotekli konut satışları konut kredisi faiz oranlarının sürekli yükselişi nedeniyle önemli ölçüde geriledi.

Kredili Alımlar Geriledi

Haziran 2018 tarihinden beri yukarı yönlü hareket eden konut kredisi faiz oranları vatandaşları bankalardan ve kredili alımlardan uzaklaştırdı. Mayıs ve haziran ayları arasında düzenlenen konut kredisi faizlerini %0,98’e sabitleyen konut kampanyası sayesinde kredili konut alımlarında önemli bir artış kaydedilmişti. Ancak kampanyanın sona ermesinin ardından %2’lerin üzerinde seyreden konut kredisi faizleri nedeniyle kredili konut alımları %21,2 seviyesinde gerileme yaşadı.

Konut Sektöründen Yeni Kampanya

Konutta yapılacak ikinci bir kampanya ile bayramdan sonra konut kredisi faiz oranlarının yeniden psikolojik seviye %1’in altına çekilmesi planlanıyor. Konut kredilerinin konut satışlarında belirleyici faktör olduğuna dikkat çeken ve bu alanda Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile görüşen emlak sektörünün üç lider kuruluşunun temsilcileri yeni bir kampanya hazırlığında.

Kurum Müjdeyi Verdi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum tarafından müjdesi verilen konut kredisi faiz indirimi kampanyası Kurban Bayramı’nda hemen sonra start verecek. Bu sefer hem devlet hem de özel sektör projelerini kapsayan etkili kampanya ile satışlarda daha büyük bir ivme kazanılması ve faiz artışları nedeniyle kredili konut alımlarını erteleyen vatandaşların yeniden kredi almaya yönelmesi bekleniyor.

Kaynak: konut haberi