İstanbul’da Kentsel Dönüşüme 1.8 Milyar Destek

10/06/2019

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum "Bakanlık olarak şimdiye kadar İstanbul'daki kentsel dönüşüm çalışmalarına 1 milyar 885 milyon lira destek sağladık. Vatandaşlarımıza 1 milyar 394 milyon lira kira yardımı ödedik. İstanbul'umuzdaki diğer riskli binaları da ivedilikle tespit etmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz." dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum,yatırımlarda öncelik verdikleri kentsel dönüşümün İstanbul için de ülke için de elzem olduğunu dile getirdi. Hedeflerinin yılda 300 bin konutu dönüştürmek olduğunun altını çizen Kurum, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tüm illerimizdeki öncelikli riskli bölgelere dair sonuçlar elimize ulaştı. Şimdi bu verileri analiz ediyoruz. Türkiye'mizin, İstanbul'umuzun kentsel dönüşüm yol haritasını çıkarmış olacağız. Tabi ki önceliği İstanbul'umuza verdik. Bakanlık olarak şimdiye kadar İstanbul'daki kentsel dönüşüm çalışmalarına 1 milyar 885 milyon lira destek sağladık. Vatandaşlarımıza 1 milyar 394 milyon lira kira yardımı ödedik. İstanbul'umuzdaki diğer riskli binaları da ivedilikle tespit etmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Nerede kentsel dönüşüme ihtiyaç varsa harekete geçeceğiz. Kartal'da, Başakşehir'de, Kağıthane'de, Esenyurt'ta, Esenler'de, Zeytinburnu'nda, daha pek çok ilçemizde kentsel dönüşüm hamlemizi başarıyla gerçekleştirdik. Tüm hedefimiz vatandaşlarımızın sağlıklı, güvenli, sağlam konutlarda huzur içinde oturmalarını sağlamak.

Kentsel dönüşüm çalışmalarımızda Güngören ilçemizi de, Tozkoparan Mahallemizi de unutmadık. Tozkoparan Mahallemizde toplam 58 hektarlık alanda 15.000 nüfusumuz yaşıyor. Yaklaşık 5 bin 500 bağımsız bölüm var. Bağımsız bölümlerin detayına baktığımızda deprem riski taşıyan, acil öncelikli dönüştürülmesi gereken binalarımız mevcut. Daha önce bu alana ilişkin detaylı çalışmalar yapılmış, mahkemenin hem imar planını iptal etmesi hem de yapılan uygulamayı iptal etmesi sebebiyle de bir ilerleme kaydedilememiş. Gelinen süreçte Bakanlığımız, hak sahibi vatandaşlarımızla yapılan görüşmelerde %14 oranında, 770 kişi ile anlaşma sağlanmış, geri kalanlarla herhangi bir anlaşmaya gidilememiştir."

Mahallenizden Kopmayacaksınız

Gelinen süreçte aldıkları karara değinen Kurum, "Herkesin çok net bir şekilde bilmesi gerekir ki burada yetki ve mülkiyet tamamen Bakanlığımızdadır.

Biz buradaki kentsel dönüşümde Güngören Belediyemizle birlikte sizlerle görüşerek yeni bir sürece başlamak istiyoruz. Bu süreçte yapabileceğimiz en küçük daire 75 metrekare 2 artı 1 dairelerden oluşmak suretiyle brüt 140 metrekareye kadar daireler yapacağız. Ve siz brüt dairelerimiz neyse o brüt daireleriniz kadar değerini yeni projenize taşıyacaksınız. Kalan kısmını da inşaat maliyeti üzerinden borçlanacaksınız. 10 yıl vadeyle TEFE-TÜFE'ye endeksli bir şekilde borçlanacaksınız." diye konuştu.

Kurum, az katlı, yatay mimariye uygun, kapalı otoparkların, sosyal donatı alanların olduğu örnek bir projeyi Tozkoparan'da yapacaklarını belirterek, "Kentsel dönüşüm çalışmaları sizlere söz verdiğimiz gibi, sizinle istişare ederek, sizlerin rızasıyla burada, Tozkoparan Mahallemizde yapılacaktır. Tozkopran'daki kentsel dönüşüm projemizi, yerinde dönüşüm modeline göre gerçekleştireceğiz. Yani sizler mahallenizden, yaşadığınız ilçenizden, komşularınızdan kopmayacaksınız. Talimatı arkadaşlarımıza verdik." dedi.

Kaynak: KrediPazarı