İTO Haziran Ayı Enflasyon Verilerini Açıkladı

01/07/2019

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Haziran ayı İstanbul enflasyon verilerini açıkladı. Haziran ayında bir önceki aya oranla toptan satış fiyatları %2.09 geriledi.

İstanbul Ticaret Odası verilerine göre, perakende fiyatlar, İstanbul'da haziran ayında bir önceki aya göre % 0,98, toptan fiyatlar ise %2,09 azaldı.

İstanbul'da Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre perakende fiyatlar %16,62, toptan fiyatlar %19,31 arttı.

Kur ve enflasyonda yaşanan yükselişle fiyatlar 2018 Haziran’da hızla yükselişe geçti ve Ağustos sonrası ise farkı oldukça açtı. 2019’un ilk yarısında enflasyon tarafında düşüş yaşanırken geçen yılla mukayese edildiğinde perakende fiyatlar %16,62 ve toptan fiyatlar ise %19,31 daha yüksek. Ancak bu yıl içi değişime baktığımızda ise Haziran ayında Mayıs’a göre fiyatlarda düşüş yaşandı. Perakende fiyatlar %0,98 ve toptan fiyatlar ise %2,09 azaldı.

Ekonomistler İTO verilerini baz alınarak Haziran ayı TÜFE rakamlarının düşmesini beklediğini açıkladı. Haziran ayında enflasyonda ciddi düşüş gerçekleşmesi halinde TCMB’den repo faiz indirimi ihtimali artabilir. Merkez Bankası’nın olası indirimi ile de kredi faiz oranlarının hızla düşmesi bekleniyor.

Kaynak: KrediPazarı