Kamu Bankaları Özel Bankalar Gibi Batık Kredilerini Satabilecek

28/08/2015

Kamu bankaları da batık kredilerini, özel bankalar gibi satabilecek. Üç kamu bankası TMSF`nin kuracağı Varlık Yönetim Şirketi`ne satış yapabilecek.

Kamu Bankaları Batık Kredilerini Satabilecek

Kamu bankaları da batık kredilerini, özel bankalar gibi satabilecek. Üç kamu bankası TMSF`nin kuracağı Varlık Yönetim Şirketi`ne satış yapabilecek. Özel bankaların, batık kredilerini satarak takipteki kredi rasyolarını düşürmesi imkânından yararlanamayan kamu bankaları, söz konusu haksız rekabetten kurtulmak için düğmeye bastı.

Ortak Bir Varlık Yönetim Şirketi Kurulacak

Kamu bankalarının da takipteki kredilerini varlık yönetim şirketlerine satmalarının önü açılıyor. Yasa gereği mevcut durumda, batık kredi satışı yapamayan kamu bankalarının ilk etapta, ortak bir varlık yönetim şirketi kurması gündeme geldi. 

Sabah'ın haberine göre, Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıfbank'ın ortaklığında kurulması planlanan bu varlık yönetim şirketinin, kamu alacaklarının tahsili ile ilgili olarak hukuken sorun yaşayabilme riskine karşı yöntem değişikliğe gidilecek. Bu kez, özellikle 2001 krizi sonrasında tahsilatta büyük bir deneyim kazanan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun, (TMSF) bir varlık yönetim şirketi kurması veya mevcut şirketlerden biri üzerinden kamu bankalarının takipteki kredilerini alması gündeme geldi. TMSF halen faaliyet gösteren RCT Varlık Yönetim Şirketi'nin de yüzde 100 hissesine sahip bulunuyor.

Özel Bankalar 19 Milyar Sattı

Özel bankalar, 2008'den bu yana yaklaşık 20 milyar liralık takipteki krediyi, 2.9 milyar liraya varlık yönetim şirketlerine sattı. Varlık yönetim şirketleri 2.4 milyar lirayı tahsil etti. Kamu bankaları bu uygulamadan yararlanamazken, takipteki kredi satışı yapan özel bankalar, bu yolla batık kredi oranını yarı yarıya düşürdü. Fakat, bu imkânı olmayan kamu bankaları, paralel medyanın tüm yalanlarına rağmen, batık kredi rasyosunda sektör ortalamasının altında kalmayı başardı.

Toplam Kredi Hacmi Yüzde 14.1 Arttı

BDDK verilerine göre, bankacılık sektörünün toplam kredi hacmi Haziran sonunda 2014'e göre göre yüzde 12.7 artarak 1 milyar 398 milyon liraya çıktı. Aynı dönemde takipteki krediler ise yüzde 14.1 artarak 42 milyar lira olarak gerçekleşti.

Kamu Bankaları Yine de Lider

Sektörün takipteki kredi rasyosu yüzde 2.9 oldu. Bu oran batık kredilerini satamayan kamu bankalarında yüzde 2.5 ile sektör ortalamasının altında kalırken, 20 milyar liralık batık krediyi varlık yönetim şirketlerine satarak bilançosunu temizleyen özellerde 2.7 olarak gerçekleştirdi. Özel bankalar, tıpkı kamu gibi batık kredi satışı yapamasaydı takipteki kredi rasyosu iki kat artarak yüzde 5.5'e çıkacaktı. Türkiye'deki yabancı bankaların batık kredi oranı ise yüzde 4.2'ye ulaştı.

12 Şirket Faaliyette

Varlık Yönetim Şirketleri (VYŞ), 1 Ekim 2002 tarih ve 24893 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Varlık Yönetim Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Yönetmelik uyarınca kuruldu. Bu şirketlerin faaliyetleri, BDDK tarafından denetleniyor. Sektörde 12 şirket bulunuyor.

Kaynak: Fortune Turkey