Kamu Bankalarında Düşük Faiz Desteği

26/09/2018

Yaklaşık 13 milyon yapıyı yakından ilgilendiren İmar Barışı için Ziraat Bankası, HalkBank ve VakıfBank düşük faizli kredi kampanyasıyla İmar Barışı Kredisi kullandırmaya devam ediyor. Kamu Bankalarının uyguladığı indirimli İmar Barışı Kredisinin detaylarını KrediPazari.com araştırdı.

İmara aykırı yapılara ‘Yapı Kayıt Belgesi’ verilen ‘İmar Barışı’ uygulaması kapsamında 31 Ekim’e kadar başvuru yapılıp, bedelinin de sene sonuna kadar ödenmesi gerekiyor. Bu haktan yararlanmak isteyenlerin nakit sıkıntısını uygun kredi seçenekleri ile çözmek için Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank tarafından düşük faiz oranlı konut kredisi kullandırıyor.

Son dönemde kur artışı sonucunda artan kredi maliyet ve risklerine rağmen İmar Barışı Kredi kampanyasında faiz oranları değişmedi. Bankaların konut kredisi faiz oranları ortalaması %2.62’ye ulaşsa da kamu bankaları imar barışı kredi kampanyası kapsamında %1.33 faiz oranlarından konut kredisi kullandırmaya devam ediyor.

İmar Barışı Kredisi Faiz Oranları

Kamu bankalarının ortak imar barışı kredi kampanyası kapsamında Yapı Kayıt Belgesi için kredi başvurusu yapan vatandaşlara düşük faizli kredi veriliyor. Başvuru sahipleri 60 ay vade ve %1.33’ten başlayan faizle kredi alabiliyor. 20.000 TL’ye kadar olan kredilerde 48 ay vade için faiz oranı %1.33 iken, 100.000 TL’ye kadar olan kredilerde 48 ay vade için %1.48, 100.000 TL ve üzeri kredilerde ise yine 48 aya kadar olan vadelerde %1.65 olarak uygulanıyor.

İndirimli İmar Barışı Kredisi sadece yapı tahsis belgesi bedelince kullanılabiliyor. İmar affı kapsamındaki masrafların üstünde tutarlarda kredi ürünü kullanılamıyor.

İmar Barışının Detayları

31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış imara aykırı yapılar için müracaatlar e-Devlet üzerinden veya Çevre Bakanlığı’na bağlı il müdürlüklerinden gerçekleştiriliyor. Kayıt Belgesi bedeli, arsanın emlak vergi değeri ve yapının maliyeti toplanarak hesaplanıyor. Toplam maliyetin konutta %3, ticaride ise %5’i yapı kayıt bedeli olarak alınıyor.

Kaynak: KrediPazarı