Kamu Bankalarında Konut Kredisi Vadeleri 15 Yıla Çıktı

02/08/2019

Ziraat Bankası, VakıfBank ve Halkbank konut kredilerinde vadeleri 10 yıldan 15 yıla çıkardı. Kamu bankalarının konut kredi faiz oranlarını %0,99'a çekmesi ve vadeyi 15 yıla çıkarması kira öder gibi ev sahibi olmanın yolunu açıldı.

Ziraat Bankası, VakıfBank ve Halkbank'ın konut kredi faiz oranlarını %0,99'a çekerek konut kredisi faizlerini %0.99’a indirdi. Vadenin uzaması ve faizlerin düşmesi ile kira öder gibi ev sahibi olma fırsatı doğdu.

Kredi ödemelerinin uzun vadeli ve taksit miktarlarının kira tutarlarına yakın hatta bazı vadelerde bire bir olması, reel gelirin orta ve uzun vadede artacak olması göz önünde bulundurulduğunda söz konusu kredinin ödemeleri orta ve uzun vadede hane halkının geliri içerisinde düşük bir paya sahip olacak.

15 yıl vadede %0,99 faiz oranı ile 250.000 TL konut kredisi hesaplama yapılığında aylık taksit tutarı 2.980 TL olacak. Ortalama 1.500 TL kira ödeyen vatandaş, ilave 1.500 TL ödeyerek kendi evinin sahibi olabilecek.

Gayrimenkul sektör temsilcileri, kamu bankalarının öncülük ettiği faiz indiriminin inşaat sektörüne nefes aldıracağını ve darboğazın açılmasına imkan sağlayacağını belirtiyor.

Faiz indirimi ve vadenin 15 yıla çıkarılmasının konut talebini erteleyen tüketicilerin kararlarını etkileyeceğini tahmin eden sektör temsilcileri, yakın dönemde mevcut stokların satışının gerçekleştirilebileceğini söyledi.

Sektör temsilcileri, özellikle kamu bankalarının faizlerde düşüş sürecini başlatmasının özel bankalara da yansıyacağını ifade etti.

Kaynak: KrediPazarı