Kamu Bankalarının İmar Barışı Kredi Kampanyası

11/12/2018

İmar Barışı başvurularında son günlere giriliyor. İmar Barışından yararlanmak isteyip finansal sıkıntı yaşayan vatandaşlara kamu bankaları olan Ziraat Bankası, VakıfBank ve HalkBank İmar Barışı kapsamında %1.33’den başlayan faizlerle kredi kullandırıyor.

14 Milyon yapının yararlanması beklenen İmar Barışı kampanyası kapsamında bugüne dek yaklaşık 9 milyon başvuru alındı. Yapılan başvurulardan hazineye 7,5 milyarın üzerinde gelir sağlandı.

Resmi Gazete’de yayımlanan İmar Barışı başvuru süresi 31 Aralık 2018 yıl sonuna kadar uzatıldı. Çevre ve Şehircilik BAkanlığı tarafından yapılan açıklamalarda bir daha imar barışı kampanyasının yapılmasının yada süresinin uzatılmasının olası olmadığı bildirildi. İmar Barışı kampanyasından faydalanmak isteyip birikimi olmayan vatandaşlar için Kamu Bankaları, Ziraat Bankası, HalkBank ve VakıfBank düşük faizli kredi kullandırıyor.

İmar Barışına Düşük Faizli Kredi Kampanyası

Bankaların konut kredisi, ihtiyaç kredisi ve taşıt kredisi faiz oranları oldukça yüksek olsa da İmar Barışı Kredi Kampanyasında faiz indirimi uygulanıyor. Bankalar arasında masraflar hariç en düşük konut kredisi faizi %1.89 oranında en düşük ihtiyaç kredisi %2.19 faiz oranında uygulanırken, kamu bankaları İmar Barışı Kredi Kampanyası kapsamında %1.33’den başlayan faiz oranlarıyla kredi kullandırmaya devam ediyor.

İmar Barışı Kredisi Faiz Oranları

Kamu bankalarının ortak imar barışı kredi kampanyası kapsamında Yapı Kayıt Belgesi için kredi başvurusu yapan vatandaşlara düşük faizli kredi veriliyor. Başvuru sahipleri 60 ay vade ve %1.33’ten başlayan faizle kredi alabiliyor. 20.000 TL’ye kadar olan kredilerde 48 ay vade için faiz oranı %1.33 iken, 100.000 TL’ye kadar olan kredilerde 48 ay vade için %1.48, 100.000 TL ve üzeri kredilerde ise yine 48 aya kadar olan vadelerde %1.65 olarak uygulanıyor.

Sadece Yapı Kayıt Bedelince

İndirimli İmar Barışı Kredisi sadece yapı tahsis belgesi bedelince kullanılabiliyor. İmar affı kapsamındaki masrafların üstünde tutarlarda kredi ürünü kullanılamıyor.

Son Başvuru 31 Aralık

İmar Barışı Başvuruları 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış imara aykırı yapılar için müracaatlar E-Devlet üzerinden veya Çevre Bakanlığı’na bağlı il müdürlüklerinden gerçekleştiriliyor. Kayıt Belgesi bedeli, arsanın emlak vergi değeri ve yapının maliyeti toplanarak hesaplanıyor. Toplam maliyetin konutta %3, ticaride ise %5’i yapı kayıt bedeli olarak alınıyor. Başvurular yıl sonuna kadar devam ediyor.

Kaynak: KrediPazarı