Kamu Bankalarının Kampanyasından Elde Edilen Kar

19/12/2018

Ziraat Bankası, HalkBank ve VakıfBank’ın anlaşmalı konut projeleri için sundukları faiz indirimi ne kadar kar sağladı. Kamu bankalarının faiz indirim kampanyasından elde edilen karı KrediPazari.com hesapladı.

Ziraat Bankası’nın 14 Aralık’ta duyurduğu konut sektörüyle işbirliği anlaşmasına VakıfBank ve HalkBank da katıldı. Kamu bankaları kampanya kapsamında bankalarda kredisi bulunan konut üreticileri firmalardan alınacak konutlarda %1.78 faiz oranlarıyla konut kredisi kullandırıyor. Anlaşmalı firmalar bu oranın üzerine %0.80’lik destek sağlıyor ve vatandaşa %0.98 faiz oranları ile konut kredisi kullandırılıyor.

Vatandaş kampanya kapsamında hangi durumlarda ne kadar ödeyecek. Vatandaş kampanyaya dahil üç kamu bankasının herhangi birinden anlaşmalı konut projesi ve konut üreticisinin desteği ile %0.98 faiz oranı kullandığında 120 ay vadeli 250 bin TL konut kredisinin toplam geri ödemesi 426 bin 200 TL oluyor.

Vatandaş kamu bankalarında kredisi bulunan anlaşmalı konut projesinden konut aldığında ama konut üreticisi kredi desteğinde bulunmadığında ise %1.78 faiz oranı kullanıyor. Bu durumda 120 ay vadeli 250 bin TL konut kredisi hesaplama yapıldığında toplam geri ödeme 607 bin TL oluyor.

Kamu bankalarından konut sektörüyle anlaşma kapsamı dışında 250 bin TL kredi kullanıldığında ise en düşük konut kredisi faiz oranı %2.09 oluyor. Bu kapsamda 250 bin 120 ay vadeli konut kredisi kullanıldığında ise kredinin toplam geri ödeme miktarı 684 bin TL oluyor.

250 Bin Kredide 258 Bin Kar

Kamu bankalarının konut sektörüyle anlaşması kapsamında bankalarda kredisi bulunan firmadan alınan konutta 250 bin kredi için kampanya haricindeki konuta oranla 77 bin TL kar ediliyor. Ayrıca bankalarda kredisi bulunup birde faiz desteğinde bulunan konut üretici firmadan konut alındığında anlaşmasız konut kredisine oranla 250 bin tl tutarlı kredide kar oranı 258 bin TL oluyor.

Kaynak: KrediPazarı