Kamu Bankalarının Konut Kredisi Faiz Oranları Ne Zaman Düşecek?

22/11/2018

Son haftalara kadar en düşük konut kredisi faiz oranlarını kullandıran kamu bankaları, özel bankaların konut kredisi faiz indirimlerinin ardından oldukça gerilerinde kaldı. Kamu bankalarının konut kredisi faiz oranları ne zaman düşecek?

Konut kredisi faiz oranlarının yükselmesinde en büyük etkenlerden biri olan kur yükselişinin tersine dönmesi ile son haftalarda özel bankalar peş peşe konut kredisi faiz oranlarında indirime gitti.

Ziraat Bankası 100 bin TL ye kadar uyguladığı %1.98 konut kredisi faiz oranı ile İNG Bank, ICBC Bank ve Şeker Finansın gerisinde kaldı. İNG Bank 120 ay vadeli tüm konut kredisi ürünlerinde %1.91 faiz oranı uyguluyor. ICBC Bank kampanyalı yeni evim konut kredisi kapsamında %1.92 faiz oranı kullandırıyor. Şeker Finans ise 360 aya kadar olan konut kredilerinde %1.97 faiz oranı ile kredi kullandırımı yapıyor.

Ziraat Bankası %1.98 faiz oranı sunarken konut kredisi tutarı 100 bin TL üzerine çıktığında %2.09 faiz oranı uyguluyor. Özel bankaların güncel konut kredisi faiz oranlarının yanında %2.09 faiz oranı oldukça yüksek kalıyor.

Kampanyalı konut kredisi ürünleri kapsamında %2.09 faiz oranı uygulayan VakıfBank ve HalkBank’ın son haftalarda özel bankaların yaptığı faiz indirimlerinden sonra cazibesi azaldı. Kuveyt Türk, ICBC, İNG Bank ve Şeker Finans, VakıfBank ve HalkBank’ın kampanyalı faiz oranlarından daha düşük faiz oranları ile konut kredisi kullandırıyor.

Konut Kredisi Faiz Oranları Düşmeye Devam Edecek

Sektör uzmanlarından ve devlet kanadından konut kredisi faiz oranlarının düşmeye devam edeceği yorumları geliyor. İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, ortaya çıkan tüm verilerin konut alımını desteklediğini vurgularken, mevcut veriler ışığında %1.7’ye gelmesini bekledikleri konut kredisi faiz oranlarındaki düşüşün çok değerli olduğunu söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın International Business Forum-IBF açılışında yaptığı konuşmada ekonomik durum ve kredi faizlerinde yaşanan düşüşü değerlendirerek "Kredi faizleri %25'lerin altına inmeye başladı, Aralık ayında daha da düşecek." dedi.

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Feyzullah Yetgin ise konut talebinin konut kredisi faiz oranlarına çok duyarlı olduğunu anlatırken, faiz oranlarında düşüş trendinin süreceğini dile getirdi.

Analist ve uzmanların görüşlerine göre konut kredisi faiz oranlarının yakın tarihte %1,5 seviyelerine gelmesi bekleniyor. Kamu bankalarının konut kredisi faiz oranlarının yakın süreçte düşmesi öngörülüyor. Ayrıca kamu bankalarında yaşanacak düşüşün özel bankaları da tetiklemesi ve kamu bankalarının faiz indiriminden özel bankaların tekrar faiz indirimine gitmesi yönünde.

Kaynak: KrediPazarı