Kamu Bankalarından Yüzde 1.33 Faiz Oranı Kampanyası

29/11/2018

Kamu Bankaları İmar Barışı kapsamında %1.33 faiz oranı ile İmar Barışı Konut Kredisi kullandırıyor. İmar Barışının yıl sonuna kadar uzamasıyla kamu bankaları da kampanyalı kredi ürünlerini uzattı.

13 milyondan fazla yapının yararlanması beklenen İmar Barışı'nda bugüne kadar açıklanan verilere göre, 8 milyon 150 bin konut için başvuru yapıldığını ve 5 milyar 120 milyon lira civarında para toplandı.

Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre 31 Ekim’de son bulması planlanan İmar Barışı kampanyası yeni düzenleme ile yıl sonuna kadar uzatıldı. İmar Barışı kampanyasından faydalanmak isteyip birikimi olmayan vatandaşlar için Kamu Bankaları, Ziraat Bankası, HalkBank ve VakıfBank düşük faizli kredi kullandırmaya devam ediyor.

İmar Barışına Düşük Faizli Kredi Kampanyası

Bankaların konut kredisi, ihtiyaç kredisi ve taşıt kredisi faiz oranları oldukça yüksek olsa da İmar Barışı Kredi Kampanyasında faiz indirimi uygulanıyor. Bankalar arasında masraflar hariç en düşük konut kredisi faizi %1.91 oranında en düşük ihtiyaç kredisi %2.19 faiz oranında uygulanırken, kamu bankaları İmar Barışı Kredi Kampanyası kapsamında %1.33’den başlayan faiz oranlarıyla kredi kullandırmaya devam ediyor.

İmar Barışı Kredisi Faiz Oranları

Kamu bankalarının ortak imar barışı kredi kampanyası kapsamında Yapı Kayıt Belgesi için kredi başvurusu yapan vatandaşlara düşük faizli kredi veriliyor. Başvuru sahipleri 60 ay vade ve %1.33’ten başlayan faizle kredi alabiliyor. 20.000 TL’ye kadar olan kredilerde 48 ay vade için faiz oranı %1.33 iken, 100.000 TL’ye kadar olan kredilerde 48 ay vade için %1.48, 100.000 TL ve üzeri kredilerde ise yine 48 aya kadar olan vadelerde %1.65 olarak uygulanıyor.

Yapı Kayıt Belgesi Bedelince Kullandılıyor

İndirimli İmar Barışı Kredisi sadece yapı tahsis belgesi bedelince kullanılabiliyor. İmar affı kapsamındaki masrafların üstünde tutarlarda kredi ürünü kullanılamıyor.

Yıl Sonuna Kadar Uzatıldı

İmar Barışı Başvuruları 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış imara aykırı yapılar için müracaatlar E-Devlet üzerinden veya Çevre Bakanlığı’na bağlı il müdürlüklerinden gerçekleştiriliyor. Kayıt Belgesi bedeli, arsanın emlak vergi değeri ve yapının maliyeti toplanarak hesaplanıyor. Toplam maliyetin konutta %3, ticaride ise %5’i yapı kayıt bedeli olarak alınıyor. Başvurular yıl sonuna kadar devam ediyor.

Kaynak: KrediPazarı