Kanal İstanbul ve 3. Havaalanına Ucuz Kredi Gelebilir

07/03/2014

Türkiye'nin, Merkez Bankası'nın Avrupa Merkez Bankaları Birliği kriterlerini tartıştığı ve bu kapsamda üyelik için girişim başlatacağı belirlendi. Üyelikle İstanbul'a 3. havaalanı ve Kanal İstanbul gibi projelere ucuz kredi gelebileceğine işaret ediliyor.

Türkiye'nin, Merkez Bankası'nın Avrupa Merkez Bankaları Birliği kriterlerini tartıştığı ve bu kapsamda üyelik için girişim başlatacağı belirlendi. Üyelikle yabancı kredilerdeki maliyetlerin AB ortalaması seviyesinde olacağı için ucuz kaynak sayesinde İstanbul'a 3. havaalanı ve Kanal İstanbul gibi projelere ucuz kaynak gelebileceğine işaret ediliyor. Üyeliğin Türkiye'ye ucuz kredi kaynağı oluşturulmasında önemli avantaj sağlayacağı ifade ediliyor. Üye ülkeler için genel avantajının özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler başta olmak üzere girişimciler için çok daha kazançlı yatarım ortamı getireceği belirtiliyor.

Havalimanı Yatırımı

Kanal İstanbul ve 3. Havaalanınae ucuz kredi sağlamada da getireceği avantaja dikkat çekilirken, Türkiye'nin gerçekleştireceği yatırımlarla ilgili yabancı kredilerin maliyetlerinin dünya faiz oranları seviyesinde olmasının sağlanacağı kaydediliyor. Karadeniz ile Marmara in arasına, yaklaşık 45-50 km yapılacak ve dünyadaki en büyük gemilerin geçebileceği kanalın maliyetinin 50 milyar doların çok üzerinde olacağı belirtiliyor. Yıllık getirisinin 2,5 milyar dolar olarak tahmin edilen projenin sadece kanal maliyetinin 15 milyar doları bulması bekleniyor.Gebze- Orhangazi- İzmir Otoyolu projesi YİD'ee göre yapılıyor.3. Boğaz Köprüsü ve K. Marmara Otoyolu projesinin maliyeti 4.5 milyar lirayı buluyor.

Kaynak: Yeni Şafak