Kara Pazartesi Sonrası Piyasalarda Son Durum

10/03/2020

Yurt içinde işsizlik rakamlarının ve Hazine ihalelerinin takip edileceği; yurt dışında ise koronavirüs ve petrol fiyatlarının yakından izleneceği yeni güne dolar/TL 6,13'ten başladı. Petrol ise dünkü sert düşüşe tepki olarak %7 arttı.

Petrol fiyatlarında yaşanan şok düşüş ve koronavirüsün etkisiyle dün Asya piyasalarında başlayan, Avrupa'da devam eden düşüşler, ABD piyasalarını vurdu. ABD'de hisse senetleri, haftanın ilk işlem gününü son 12 yılın en sert düşüşleriyle tamamladı. Dün yaşanan sert satışlar, dünya borsalarından toplam 1,4 trilyon doları götürdü. Bugün ise 'ölü kötü zıplaması' olarak da bilinen dünkü sert satışlara tepki hareketleri yaşanıyor. Tüm bu karmaşanın baş aktörü olan petrolde bugün yüzde 6 artış yaşanıyor. Asya borsalarında alıcı bir gün yaşanırken; ABD vadelileri de %3 civarı yukarıda.

Bu sabah itibarıyla piyasalarda yaşanan 'iyimser' havaya sebep olabilecek herhangi bir olumlu gelişme bulunmuyor.

Petrol Yüzde 7 Arttı

Petrol fiyat hareketleri, koronavirüs ve Hazine ihalelerinin izleneceği yeni güne Dolar/TL 6,13 seviyesinden başlarken, Euro/TL 6,96 seviyesinden açıldı. Brent petrolün varil fiyatı, %7'nin üzerinde artıda 36 dolardan işlem görüyor. Yılın başında 70 doların üzerindeki petrol fiyatları 2 ayda yarıya düşmüş durumda. Spot altının onsu ise 1660 dolar seviyelerinde.

Borsa İstanbul Yüzde 2 Kazandı

Haftaya yüzde 5.5 kayıpla başlayan BIST, bu sabah yüzde 2.41 yukarıda 106 bin 21 puandan başladı. Açılışta BIST 100 endeksinde artış 2 bin 497 puan oldu. Bankacılık endeksi yüzde 2,50 ve holding endeksi yüzde 2,48 yükseliş kaydetti. Tüm sektör endeksleri güne artışla başlarken, en fazla kazandıran %4,48 ile spor oldu.

Korku Endeksi 11 Eylül Sonrası En Yüksek Seviyede

Korku endeksi olarak da adlandırılan ve piyasalardaki endişelerin fiyatlandığı VIX Endeksi, dün 60 puanın üzerine kadar tırmanmıştı. Bu sabah ise endeks değeri 54'ü gösteriyor. VIX endeksi oluşturulduğu 1993 yılından itibaren sadece 11 Eylül saldırılarında bu seviyeleri görmüştü.

IMF baş ekonomisti Gita Gopinath, hükümetlerin hızla yayılan koronavirüs salgının ekonomik etkisi ile mücadele için hedefli maliye politikası, para politikası ve finansal piyasa tedbirleri uygulamalarına ihtiyaç olduğunu söyledi.

Kaynak: Dünya