Kentsel Dönüşüm Konut Kredileri

06/02/2019

Kamu Bankaları devlet destekleriyle beraber düşük konut kredisi faiz oranlarıyla kentsel dönüşüm konut kredisi kullandırıyor. Kentsel dönüşüm konut kredisi faizleri %1.49’dan başlıyor.

Kamu bankaları, Afet riski altındaki yapıların dönüştürülmesini öngören “6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun” kapsamında düşük faiz oranlarıyla devlet destekli kentsel dönüşüm konut kredisi kullandırılıyor.

Devlet destekli kentsel dönüşüm konut kredisinden sadece konutlarını yeniden inşa etmek isteyen hak sahiplerine, riskli yapılarda en az 1 yıl oturan kiracı veya sınırlı ayni hak sahiplerine ve konutu riskli yapı olarak tespit edilen ve farklı bir konut almak isteyen maliklere kullandırıyor.

VakıfBank Kentsel Dönüşüm Konut Kredisi

VakıfBank Kentsel Dönüşüm Konut Kredisi ürünü dahilinde 3 ile 120 ay vade seçeneğinde %1.89 konut kredisi faiz oranı uyguluyor. Bu orana ek olarak devlet tarafından A sınıfı verimliliğe sahip konutlara %0.41, B sınıfı verimliliğe sahip konutlara %0.37, standart konutlara da %0.33 kredi desteği sağlıyor.

Devlet desteği dahil kentsel dönüşüm konut kredisi faiz oranları A sınıfı verimli konutlar için %1.49, B sınıfı verimliliğe sahip konutlar için %1.52, standart konutlar için ise %1.56 oluyor. Ayrıca A sınıfı verimliliğe sahip konutlar için konutların değerinin %90’ına B sınıfı verimliliğe sahip konutların değerinin ise %85’ine kadar kadar konut kredisi kullanılabiliyor.

Ayrıca BDDK’nın geçtiğimiz haftalarda değiştirdiği konut kredisi peşinat yasasınca enerji verimliliği A sınıfı olan konutlar için konut değerinin %90’ına B sınıfı olan konutlar için ise değerinin %85’ine kadar konut kredisi kullanılabiliyor.

VakıfBank Kentsel Dönüşüm Konut Kredisi ürünü kapsamında devlet desteği ile beraber A sınıfı verimliliğe sahip konut için 100 bin TL tutarda 120 ay vadeli %1.49 faiz oranından konut kredisi hesaplama uygulandığında aylık ödeme miktarı 1.700 TL, toplam ödeme tutarı ise 215 bin TL oluyor.

Ziraat Bankası Kentsel Dönüşüm Konut Kredisi

Ziraat Bankası Kentsel Dönüşüm Konut Edindirme ürünü kapsamında 120 aya kadar %1.69 faiz oranı ile kentsel dönüşüm konut kredisi kullandırıyor. Ziraat Bankası kentsel dönüşüm kapsamındaki konut kredilerini kredi tahsis ücretinden muaf tutuyor.

Ziraat Bankası Kentsel Dönüşüm Konut Edindirme ürünü dahilinde 100.000 TL 120 ay vadeli konut kredisi hesaplama yapıldığında aylık ödemeler 1.950 TL oluyor. Kredinin toplam geri ödemesi ise 234 bin TL’ye karşılık geliyor.

HalkBank Kentsel Dönüşüm Konut Kredisi

HalkBank ise kentsel dönüşüm konut kredisi ürünü kapsamında %2.49 faiz oranı sunuyor. Bu orana %0.33 devlet katkısı da eklenerek %2,16 faiz oranı ile kentsel dönüşüm konut kredisi sağlıyor. HalkBank’ta kentsel dönüşüm kedileri kapsamında kredi tahsisi ücreti almıyor.

Halkbank’tan kentsel dönüşüm konut kredisi için 120 ay vadeli 100 bin TL konut kredisi hesaplama yapıldığında aylık ödemeleri 2.340 TL oluyor. Kredinin geri ödemesi ise 280 TL’ye denk geliyor.

Kaynak: KrediPazarı