Kentsel Dönüşüme Kira ve Konut Kredisi Yardımı Ne Kadar?

08/11/2019

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kentsel dönüşüm kapsamında sunulan finansal destekler arasında kira ya da konut kredisi yardımı da yer alıyor. Peki devletin kentsel dönüşüm konutlarına kredi ya da kira yardımı ne kadar?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kentsel dönüşüm ile taşınmaz sahiplerine ve kiracılara kentsel dönüşüm kira yardımı yapılıyor. Kentsel dönüşüm kapsamında kira yardımı süresi 18 ay şeklinde uygulanıyor. Kira yardımları şehirlere göre değişiklik gösterse de en düşük 715 TL, en yüksek ise Ankara, İstanbul ve İzmir’de 1.150 TL olarak kullandırılıyor.

Kentsel dönüşüm kapsamında ise devlet konut kredisi kullanmak isteyen vatandaşa %0.41’e kadar faiz indirimi sunuyor. Bankalarda en düşük %1.09 olarak uygulanan kentsel dönüşüm konut kredisi faiz oranları devlet desteği ile beraber %0.88’e kadar düşüyor.

Devlet enerji verimliliği yüksek konutu teşvik etmek için kentsel dönüşüm konut kredisi faizlerinde verimliliği yüksek evler için daha fazla faiz indirimi uyguluyor. Devlet tarafından A sınıfı verimliliğe sahip konutlara %0.41, B sınıfı verimliliğe sahip konutlara %0.37, standart konutlara da %0.33 oranında destek sağlanıyor.

Kentsel Dönüşüm Konut Kredisi Hesaplama

Kentsel dönüşüm konut kredisi faiz oranları dahilinde 100.000 TL tutarda konut kredisi hesaplama yapıldığında kredinin en düşük geri ödemesi 5 yıl vadede 129.000 TL’ ye karşılık geliyor. Kredinin aylık taksitleri ise 2.150 TL oluyor.

Kaynak: KrediPazarı