Kiralar Ne Kadar Artacak

04/10/2018

20 milyon kişi ya kiralık evlerde yaşıyor ya da iş yeri için mülk sahibine kira ödüyor. Her yıl yenilenen kiranın ne kadar artacağı ise hep kafaları karıştırıyor. Kira artış hesaplaması nasıl yapılıyor?

Kira, hem vatandaş için hem de esnaf ve işletmeler için önemli bir gider. Her yıl yenilenen kiranın ne kadar artacağı ise hep kafaları karıştırıyor. Ancak bunun yasal bir sınırı var ve bu sınır 1 Temmuz 2012’de çıkan yeni Borçlar Kanunu ile belirlenmiş durumda.

Son aylarda döviz kuru ciddi şekilde yükseldi. Buna bağlı olarak bankaların kredi faiz oranları yükseldi. Konut kredisi ve işyeri kredileri faiz oranları yükselerek gayrimenkul sahibi olmak zorlaştı. Peki bu sene kira artış hesaplaması nasıl yapılacak?

ÜFE’ye Göre Belirleniyor

Posta'da yer alan habere göre taraflar anlaşsa da zam bu sınırı aşamaz. Borçlar Kanunu’nun 344’üncü maddesinde konut için kira artışının, İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Üretici Fiyat Endeksi’ne ( ÜFE) göre yapılacağı belirtiliyor. ÜFE, her ay açıklanan enflasyonla karıştırılmamalı. En çok yanlış bu konuda yapılıyor. ‘ ÜFE ve TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) ortalaması alınacak’ düşüncesi yanlış oluyor.  ,

12 Aylık Ortalama Alınacak

ÜFE’ye bakarken aylık veya yıllık orana değil, 12 aylık ortalamaya bakılacak. Bu rakam da dün %21.36 olarak açıklandı. Sözleşmesi bu ay bitecek olanlar %21.36’yla yenileyecek. 1000 liralık kira için en yüksek artış 1213 lira olacak.

Yeni Ekonomi Programı’nda (YEP), kira artışının ÜFE yerine TÜFE’ye endeksleneceği yer almıştı. TÜFE’ye göre kira artışı uygulaması başlamış olsaydı artış %13.75 oranında kalacaktı. Borçlar Kanunu’ndaki kira artış maddesinin uygulanması işyerleri için 2020 yılında yürürlüğe girecek.

Kaynak: KrediPazarı